«Αθώος» δηλώνει ο 24χρονος που επιτέθηκε στον Ρουσντί – «Προμελετημένη» η επίθεση

Array

Ο 24χρονος δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι, , οδηγήθηκε σε δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου δήλωσε «αθώος» για την κατηγορία της «απόπειρας φόνου» του συγγραφέα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά μπόρεσε να πει μερικές λέξεις.

Την ίδια ώρα έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση. Δέχθηκε 12 μαχαιριές, στο λαιμό, στην κοιλιά αλλά και στο πρόσωπο. Όπως είχε γίνει γνωστό χθες, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο δεξί του μάτι, στο χέρι του αλλά και στο ήπαρ.

Στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, ο Χάντι Ματάρ, 24 ετών,  εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη, σύμφωνα με τους New York Times και φωτογραφίες του τοπικού Τύπου.

Ο ύποπτος, ο οποίος ζει στο Νιού Τζέρσεϊ,  θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου.

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα, όπου ο 75χρονος Ρουσντί επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη.

Συμπτωματικά το γερμανικό περιοδικό Stern είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρουσντί μερικές ημέρες πριν από την επίθεση: «Από τότε που ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πια πρόβλημαΗ ζωή μου είναι και πάλι φυσιολογική», διαβεβαιώνει ο συγγραφέας στη συνέντευξη αυτή που θα δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, ενώ δηλώνει «αισιόδοξος» παρά «τις καθημερινές θανατικές απειλές».

Ο φετφάς του Ιράν ουδέποτε ήρθη και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Ρούσντι τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ’ αυτά έχουμε» σε στοκ.

Στο νότιο Λίβανο, ο Άλι Κάσεμ Τάχφα, ο αρχηγός του χωριού Γιαρούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χάντι Ματάρ είναι «λιβανικής καταγωγής». Ο νεαρός «γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του και ο πατέρας του είναι από το Γιαρούν», διαβεβαίωσε χωρίς να σχολιάσει την επίθεση.

Την ώρα που Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν την «φρικιαστική επίθεση που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες»  και χαιρετίζουν το σθένος του Ρουσντί, «που δεν θέλησε ποτέ να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί παρά τις απειλές που δέχεται», ιρανικά και πακιστανικά ΜΜΕ επιδοκιμάζουν τον δράστη.

Στο Ιράν, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη το δράστη: «Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα. «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι».

Στο γειτονικό Πακιστάν, το κόμμα Τεχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν, το οποίο φημίζεται για τη βιαιότητά του εναντίον αυτού που αποκαλεί αντιμουσουλμανικές βλασφημίες, δήλωσε επίσης πως τον Σαλμάν Ρούσντι «άξιζε να τον σκοτώσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος