Άσελμπορν: Ο αποκλεισμός από το Swift παραμένει στο τραπέζι των κυρώσεων

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift «δεν έφυγε από το τραπέζι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Παραμένει θέμα συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», είπε ο Άσελμπορν μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ZDF). «Εάν οι βομβαρδισμοί του Κιέβου συνεχιστούν, εάν απειληθεί η ζωή του προέδρου Σελένσκι, θα τεθούν όλα επί τάπητος».

Σημαντικό κριτήριο για τον Άσελμπορν είναι, «ποιόν πλήττουν τα μέτρα. Εάν με το Swift πλήξει εκείνον που επιδιώκει να πλήξει, είμαι σύμφωνος», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Δεν είναι θέμα που μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι».

Ο Άσελμπορν εκτίμησε ότι τα μέτρα της ΕΕ είναι πολύ σκληρά ότι «ο αποκλεισμός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα πονέσει πάρα πολύ τη Ρωσία, η οποία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ως μία κανονική χώρα».

Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ δεν συμφωνούν να αποφασιστεί τώρα ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift. Αυτό ζήτησαν μεταξύ άλλων η Πολωνία και η Σλοβενία. Θα πρέπει κατ΄αρχήν να εφαρμοστούν τα μέτρα που πακέτου που έχουν ετοιμαστεί και αποφασιστεί. «Όλα τα άλλα πρέπει να κρατηθούν για την περίπτωση, κατά την οποία θα είναι επιβεβλημένο να κάνουμε και άλλα βήματα», είπε ο Σολτς μετά την χθεσινή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος