ASEAN: Στη Μελβούρνη οι συνάντηση των ηγετών της Ένωσης για να καταγγείλουν την «απειλή ή χρήση βίας» στη νότια Σινική Θάλασσα   

Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Αυστραλίας συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Μελβούρνη για να καταγγείλουν την «απειλή ή χρήση βίας» για την επίλυση διαφορών στην περιοχή, μια σιωπηρή αναφορά στο Πεκίνο, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Φιλοδοξούμε σε μια περιοχή όπου γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» και «όπου οι διαφορές διαχειρίζονται μέσω διαλόγου με σεβασμό και όχι μέσω απειλής ή χρήσης βίας», αναφέρεται σε σχέδιο κοινής δήλωσης που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας διέρχονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο ετησίως, πρόκειται να διαδραματίσουν εξέχουσα θέση σε αυτήν την ειδική σύνοδο κορυφής ASEAN-Αυστραλίας, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Οι εδαφικές διαφορές έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο, από τον οποίο ορισμένες περιοχές διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, επίσης μέλη του ASEAN.

«Όλοι έχουμε ευθύνη να διαμορφώσουμε την περιοχή που θέλουμε να μοιραστούμε: ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ. «Αυτή η ευθύνη είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η φύση της περιοχής τίθεται υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές, προκλητικές και καταναγκαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης συμπεριφοράς στη θάλασσα και στον αέρα και τη στρατικοποίηση των αμφισβητούμενων στοιχείων», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της διπλωματίας από την Καμπέρα.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος