ASEAN: Οι υπουργοί άμυνας συναντώνται στην Τζακάρτα

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της ASEAN (Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συναντώνται για δύο ημέρες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας από σήμερα Τετάρτη, ενώ η σύνοδος κορυφής APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, αναμένεται επίσης στην Τζακάρτα, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του στην ASEAN την Τετάρτη, πριν από κοινές συζητήσεις την Πέμπτη για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό.

Στις συνομιλίες της Πέμπτης θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε πιθανή συνάντηση του Όστιν με τον εκπρόσωπο του Πεκίνου.

Στην Τζακάρτα, θα συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η πολιτικοοικονομική κρίση στη Μιανμάρ ή οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo προέτρεψε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να «κάνει περισσότερα για να τερματιστούν οι θηριωδίες» στη Γάζα και για κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες στην Τζακάρτα θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, εν μέσω διμερών εντάσεων για την Ταϊβάν, τις εμπορικές διαφορές και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο.

Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος