Αρχεία Arolsen: Επιστρέφοντας στα θύματα την ταυτότητά τους – Σε ελληνική οικογένεια το ρολόι θύματος καταναγκαστικής εργασίας

Σύνοψη
  • «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και πολύ χαρούμενη που ο παππούς μου βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, μολονότι έχει πεθάνει πριν 30 σχεδόν χρόνια», είπε η Αγγελική Κοντογεωργίου στην ΕΡΤ

Καλύτερη σύμπτωση δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Γιώργος Πολυδωράκης. Ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών μία ημέρα μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας της Διεθνούς Επιτροπής των Αρχείων Arolsen, βρέθηκε σε μία ξεχωριστή τελετή στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο: Στην Αγγελική Κοντογεωργίου, εγγονή του Βασίλειου Κοντογεωργίου, κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme παραδόθηκε το ρολόι του παππού της που φυλάσσονταν στα Αρχεία Arolsen.

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η συγκινητικότερη στιγμή ήταν, όταν η Αγγελική Κοντογεωργίου κλήθηκε να παραλάβει το ρολόι του παππού της. «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και πολύ χαρούμενη που ο παππούς μου βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, μολονότι έχει πεθάνει πριν 30 σχεδόν χρόνια», είπε η Αγγελική Κοντογεωργίου στην ΕΡΤ. «Αυτό που γίνεται τώρα», συμπλήρωσε, με φέρνει σε επαφή με ένα κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας που δεν έχω βιώσει. Και είμαι ευγνώμων για τη δουλειά που κάνουν τα Αρχεία Arolsen».

Αρχεία Arolsen: Επιστρέφοντας στα θύματα την ταυτότητά τους – Σε ελληνική οικογένεια το ρολόι θύματος καταναγκαστικής εργασίας

Η αναζήτηση

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα που πήρε ο πατέρας της από την Βάσω Πανάγου από τη Λάρισα, ο παππούς της οποίας ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με τον παπού της Αγγελικής. Με τις υποδείξεις της κας Πανάγου και τη συνδρομή του Μιχάλη Λυμπερόπουλου από το Αμβούργο, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη έρευνα για τους Έλληνες κρατούμενους σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναζήτησε τα ίχνη του παππού της στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Αρχείων Arolsen. «Βρήκα τα χαρτιά του – το όνομά του ήταν τελείως διαφορετικά γραμμένο με λατινικά στοιχεία – είδα τις κάρτες εισόδου, το ρολόι του», περιγράφει η 39χρονη Αγγελική που ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στο Βερολίνο. Το τέλος της αναζήτησης ήταν η παραλαβή του ρολογιού του παππού της.

Η «ευτυχής σύμπτωση»

Τη σημασία του έργου των Αρχείων Arolsen υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, κα Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Διευθύντρια των Αρχείων, κα Floriane Azoulay, καθώς και ο κ. Γεώργιος Πολυδωράκης, προϊστάμενος του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αρχεία Arolsen: Επιστρέφοντας στα θύματα την ταυτότητά τους – Σε ελληνική οικογένεια το ρολόι θύματος καταναγκαστικής εργασίας

«Μετά από χρόνια προσπαθειών είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να εντοπίσουμε και να παραδώσουμε στην οικογένεια του Βασίλειου Κοντογεωργίου το ρολόι που είχαν κρατήσει οι Ναζί», εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Πολυδωράκης. «Είναι πολύ σημαντικό και πολύ συγκινητικό, καθώς είναι και η πρώτη φορά που βρίσκεται η οικογένεια ενός έλληνα κρατούμενου».

Τα αρχεία Arolsen έχουν εντοπίσει προσωπικά αντικείμενα περίπου 4000 κρατουμένων σε ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, τα οποία θέλουν να αποδώσουν

στις οικογένειές τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αντικείμενα οχτώ Ελλήνων κρατουμένων.

Αναζητούνται άλλες εφτά οικογένειες

Η «ευτυχής σύμπτωση» να γίνει η παράδοση τη δεύτερη ημέρα της ελληνικής Προεδρίας στη Διεθνή Επιτροπή για τα Αρχεία Arolsen, είναι η καλύτερη αρχή. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας σε ένα χρόνο από τώρα, να βρούμε και τις υπόλοιπες εφτά οικογένειες», υποσχέθηκε ο κ. Πολυδωράκης.

«Για μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα, διότι για πρώτη φορά που μπορούμε να επιστρέψουμε ένα αντικείμενο σε μία ελληνική οικογένεια», είπε στην ΕΡΤ η Floriane Azoulay. «Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο παππούς της Αγγελικής ήταν αγωνιστής της αντίστασης. Είναι πρότυπο για όλους μας αυτοί οι άνθρωποι που νέοι τότε έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», σημείωσε η Azoulay. Υπάρχει όμως και μία ατομική, προσωπική διάσταση. «Με την παράδοση αυτών των πολύ προσωπικών αντικειμένων επιστρέφουμε ένα στοιχείο της ταυτότητας και μοναδικότητας αυτών των ανθρώπων την οποία τους στέρησαν οι Ναζί, και δίνουμε τη δυνατότητα να καταγραφεί η προσωπική τους ιστορία, που δεν είχε ειπωθεί ποτέ», τόνισε η Διευθύντρια των Αρχείων Arolsen.

Το Αρχείο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης

Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων (Αρχεία Arolsen/International Tracing Service), με έδρα της τη γερμανική πόλη Bad Arolsen, κατέχει και διαχειρίζεται το αρχείο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας καθώς και των μεταπολεμικών αναζητήσεων για τον εντοπισμό θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επίσης, αποτελεί ένα βασικό κέντρο τεκμηρίωσης των ναζιστικών διωγμών και μεριμνά για την παροχή πληροφοριών στα θύματα των Ναζί και τις οικογένειές τους σχετικά με τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα, την υποχρεωτική εργασία και τη μεταπολεμική βοήθεια των Συμμάχων.

Η Προεδρία της Διεθνούς Επιτροπής ανατίθεται, σε ετήσια βάση, σε ένα από τα ένδεκα συμμετέχοντα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία) βάσει της Συμφωνίας της Βόννης –που υπογράφηκε το 1955 και τροποποιήθηκε το 2006 και το 2011- η οποία όριζε τη Διεθνή Επιτροπή ως υπεύθυνη για τα Αρχεία Arolsen.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος