Αρμενία: Επαναφέρει το ενδεχόμενο αποχώρησης απο τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αποχωρήσει από τον υπό τη Ρωσία Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας

Ο CSTO είναι μια στρατιωτική συμμαχία έξι εθνών που έχει παρομοιαστεί με μια μικρότερη εκδοχή του ΝΑΤΟ και οι παρατηρήσεις του Πασινιάν για τον οργανισμό είναι οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά οργής που εκφράστηκε τους τελευταίους μήνες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει το Newsweek.

Η Αρμενία και η Ρωσία είναι από καιρό στενοί σύμμαχοι, αλλά έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ τους. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ωστόσο κατήγγειλε έλλειψη υποστήριξης από τον Πούτιν στη συνεχιζόμενη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία εμπλέκεται σε πόλεμο έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν το 2020. Τα προβλήματα μεταξύ των εθνών συνεχίζονται από τότε, και η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν το 2021 ότι μεταφέρει δυνάμεις στο έδαφός της και κάλεσε ανεπιτυχώς τον CSTO να καταδικάσει την ενέργεια.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πασινιάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα και θα φιλοξενηθεί από τον Πούτιν.

Ο Πασινιάν σημείωσε τη Δευτέρα ότι ένα από τα ζητήματα θα μπορούσε να επιλυθεί σύντομα, λέγοντας ότι η Αρμενία θα μπορούσε να αναγνωρίσει την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, η προσοχή σίγουρα θα επικεντρωθεί στη συνάντηση Πασινιάν και Πούτιν.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο. Τον Νοέμβριο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός απέφυγε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής φωτογραφίας με τους ηγέτες του CSTO, αφού αρνήθηκε να υπογράψει μια δήλωση συμμαχίας.

Τον Ιανουάριο, οι εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας αυξήθηκαν αφού ο Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις του CSTO υπό τη Ρωσία το 2023. Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ετήσιες ασκήσεις θα πραγματοποιούνταν στην Αρμενία. Οι δηλώσεις της Δευτέρας δεν ήταν οι πρώτες στις οποίες ο Πασινιάν πρότεινε την απόσυρση της Αρμενίας από τη συμμαχία. Τον Μάρτιο, είπε ότι η χώρα του δεν αποχωρεί από το μπλοκ, αλλά μάλλον ότι ο CSTO αποχωρεί από την Αρμενία.

Ο Πασινιάν έκανε παρόμοια σχόλια τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η Αρμενία θα μπορούσε να αποχωρήσει από το μπλοκ και πρόσθεσε ότι η παραμονή στη συμμαχία θα μπορούσε να έχει μειονεκτήματα για τη χώρα του.

“Γίνεται σαφές ότι ο CSTO έφυγε από την Αρμενία και η ένταξη στον οργανισμό, που δεν προσφέρει τίποτα, θα εμποδίσει τις συνομιλίες για την ασφάλεια της Αρμενίας. Πιστεύετε ότι δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε όπλα και εξοπλισμό από άλλες χώρες; Φυσικά θα μπορούσαμε, αλλά αυτή η ευκαιρία μπλοκαρίστηκε, η εξήγηση σχετίζεται κυρίως με την ένταξη της Αρμενίας στον CSTO», είπε ο Πασινιάν. .

 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τις δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού λέγοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον διάλογο με την Αρμενία για τη συμμαχία και επαίνεσε τον CSTO.

“Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει επανειλημμένα επιδείξει την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες καταστάσεις. Έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται”, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS. Η Αρμενία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια τον Σεπτέμβριο μετά την επανάληψη των αιματηρών στρατιωτικών συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο CSTO απάντησε μόνο στέλνοντας τον γενικό γραμματέα του στη ζώνη σύγκρουσης και προσφέροντάς του να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει την κατάσταση.

Πηγή: Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος