Αρμενία: Διεθνής συνδρομή για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Έκτακτη αποστολή της Unesco θα μεταβεί το Σάββατο στην Αρμενία για να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την παροχή εκπαίδευσης στα περισσότερα από 30.000 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Η Unesco «αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στο Γερεβάν, αρμόδια για να καταρτίσει, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ένα σχέδιο δράσης με στόχο την εκπαιδευτική συνέχεια για τους εκτοπισμένους μαθητές σε κατάλληλες σχολικές συνθήκες», επεσήμανε.

Παράλληλα το σχέδιο δράσης αυτό θα προσφέρει «ψυχοκοινωνική βοήθεια» στα εκτοπισμένα παιδιά.

Έπειτα από μια επιχείρηση αστραπή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού έφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από τους περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον θύλακα, το ένα τρίτο είναι ανήλικοι, ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Αρμενίας Ζάνα Αντρεασιάν σε επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ όπου ζητά τη συνδρομή του οργανισμού, συμπληρώνοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών με τις διακοπές ρεύματος και θέρμανσης σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και την αδυναμία προμήθειας γευμάτων στους μαθητές.

Μπροστά «στις έκτακτες προκλήσεις της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως του δικαιώματός τους να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, ζητάμε από την Unesco να θέσει σε εφαρμογή τους κατάλληλους μηχανισμούς για την παροχή εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», έγραψε η Αντρεασιάν.

Παράλληλα η Unesco ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύντομα συνάντησης με τους διεθνείς εταίρους της και δωρητές με στόχο τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Armenpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος