Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέα εστία διαμάχης τέσσερα ακατοίκητα χωριά

Σύνοψη
  • . Τα τέσσερα χωριά, τα οποία ήταν ακατοίκητα για περισσότερα από 30 χρόνια, έχουν στρατηγική αξία για την Αρμενία, καθώς βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου μεταξύ του Ερεβάν και των συνόρων με τη Γεωργία

 

Η Αρμενία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν αν δεν συμβιβαστεί με την κυβέρνηση του Μπακού και δεν επιστρέψει τέσσερα αζερικά χωριά που κατείχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε βίντεο που κυκλοφόρησε την Τρίτη, αναφέρει το Reuters.

 Ο Πασινιάν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στην περιοχή Tavush της βόρειας Αρμενίας, κοντά σε μια σειρά εγκαταλελειμμένων αζερικών χωριών που η Αρμενία ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα τέσσερα χωριά, τα οποία ήταν ακατοίκητα για περισσότερα από 30 χρόνια, έχουν στρατηγική αξία για την Αρμενία, καθώς βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου μεταξύ του Ερεβάν και των συνόρων με τη Γεωργία.

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι η επιστροφή των εδαφών του, που περιλαμβάνουν αρκετούς μικροσκοπικούς θύλακες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από αρμενικό έδαφος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό τριών δεκαετιών σύγκρουσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν την ανακατέλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το TASS ανέφερε ότι ο Πασινιάν είπε στους κατοίκους, μέσω ενός βίντεο που διανεμήθηκε από την κυβέρνησή του, ότι η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού για τα αμφισβητούμενα χωριά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν “μέχρι το τέλος της εβδομάδας”. «Ξέρω πώς θα τελείωνε ένας τέτοιος πόλεμος».

Την Κυριακή, ο Αζέρος δικτάτορας, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε μια ειρήνη με την Αρμενία, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνομιλία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μπακού.

Την Τρίτη, ο Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλίες με τον Πασινιάν στην Αρμενία, η οποία είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Ρωσίας, αν και οι σχέσεις της με το καθεστώς του Κρεμλίνου έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με την Αρμενία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν την προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν. Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία έχει στρέψει την εξωτερική της πολιτική προς τη Δύση, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας, και ανώτεροι αξιωματούχοι πρότειναν ότι η Αρμενία μπορεί μια μέρα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η εμβάθυνση των δεσμών της Αρμενίας με τη Δύση ήταν ο λόγος που έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

digi24.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος