Αρμενία -Αζερμπαϊτζάν: Παρέμβαση Τσαβούσογλου ενώ κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός

Array

Τον θάνατο 49 στρατιωτών στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στη νύχτα με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και τόνισε ότι κατήγγειλε την επιθετικότητα των γειτόνων του, σε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η νέα έξαρση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες του νότιου Καυκάσου έχει προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει δεύτερος ολομέτωπος πόλεμος στον μετασοβιετικό κόσμο επιπλέον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε αυτοσυγκράτηση και δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για τη σταθερότητα στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρεμβαίνει και κατηγορεί την Αρμενία για προκλήσεις.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι είχε συνομιλίες με τον αζέρο ομόλογό του σχετικά με τις “αρμενικές προκλήσεις”.

Κρεμλίνο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο ρόλος της Ρωσίας και ο ρόλος του Πούτιν προσωπικά, στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος καταβάλλει κάθε προσπάθεια», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Αρμενίας μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας εξέφρασε την “‘έντονη ανησυχία” της για την κατάσταση και κάλεσε τις δύο χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εφαρμόσουν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1569445621375053826?s=20&t=Pzcye6brwVY7wn3S7Fx9Eg

Ο αρμένιος υπουργός Άμυνας Σουρέν Παπικιάν δήλωσε πως μίλησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και οι δυο τους «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αζερινά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως κατέρρευσε μερικά λεπτά αργότερα.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9 π.μ. τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και μία πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο αζερινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η εκεχειρία παραβιάσθηκε αμέσως μετά.

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που οδήγησαν στον θάνατο αρκετών ατόμων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε για άμεση αποκλιμάκωση και υπογραμμίζουμε την ελληνική θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», προσθέτει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος