Άρματα μάχης, ρουκέτες, ραντάρ, drones: Ποια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από το 2022 που πλέον παγώνει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μόλις μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας, αλλά για παύση», τόνισε αμερικανός αξιωματούχος, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την οργή του έναντι του κ. Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, που εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Συνέχισε και κλιμάκωσε χθες τις απειλές του κατά του Ουκρανού προέδρου, καταλογίζοντάς του πως «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία. Έφθασε στο σημείο να πει πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του Ζελένσκι. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ επικεντρώνεται στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και θέλει τον Ζελένσκι «αφοσιωμένο» σε αυτόν τον στόχο. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «σταματούν και επανεξετάζουν» τη βοήθειά τους για να «διασφαλίσουν ότι συμβάλλουν στη λύση».

Η παύση που ανήγγειλε ο Τραμπ τέθηκε άμεσα σε ισχύ και επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια όπλων που βρίσκονται σε διαδικασία αποστολής στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times. Η αποφαση των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί «ριψοκίνδυνη κίνηση»  για τον Τραμπ, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Times, ενώ η Daily Telegraph χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «συντριπτικό πλήγμα» για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία απομακρύνει το ενδεχόμενο επίτευξης ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπενζαμέν Χαντάντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Την απομακρύνει διότι απλώς ενισχύει τη δύναμη του επιτιθέμενου επί του πεδίου, που είναι η Ρωσία», πρόσθεσε ο Χαντάντ. «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ: υπάρχει ένας επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο που είναι η Ρωσία κι η Ουκρανία αμύνεται γενναία εδώ και τρία χρόνια», τόνισε.

«Το να σταματήσει τώρα η βοήθεια σημαίνει βοήθεια προς τον Πούτιν», δήλωσε στο Reuters ο Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της ουκρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται πολύ κακό. Μοιάζει σαν να μας ωθεί προς την συνθηκολόγηση, που σημαίνει (αποδοχή) των ρωσικών απαιτήσεων», δήλωσε. «Το βασικό πράγμα είναι ότι πρόκειται για ψυχολογικό πλήγμα, για πολιτικό πλήγμα κατά της Ουκρανίας, δεν βοηθά το ηθικό μας», δήλωσε ο Μερέζκο.

Διαβάστε επίσης Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς δηλώνει πεπεισμένος πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι θα καταλήξει να διαπραγματευτεί την ειρήνη

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρείχαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 ως την 20ή Ιανουαρίου 2025 «στρατιωτική βοήθεια αξίας 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία ως ένδειξη της «σταθερής υποστήριξη της Αμερικής για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της», η οποία κρέμεται πλέον από μία κλωστή.

Ποιες ήταν όμως οι κυριότερες παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με κατάλογο που παρείχε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 20 Ιανουαρίου.

 Αεράμυνα

Δεδομένων των αδιάκοπων αεροπορικών επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις, η Ουάσινγκτον έστειλε στο Κίεβο υλικό αεράμυνας όλο και πιο εξελιγμένο, ιδίως τρεις συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι επίσης παρείχαν τέτοια συστήματα στην Ουκρανία. Άλλα αμυντικά συστήματα στη λίστα περιλαμβάνουν 12 NASAMS καθώς και συστήματα και πυρομαχικά HAWK, και περισσότερους από 3.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, παρασχέθηκαν 21 ραντάρ εναέριας επιτήρησης, μαζί με εξοπλισμό που ενσωματώνει δυτικούς εκτοξευτές και πυραύλους στα συστήματα της Ουκρανίας.

Άρματα μάχης, ρουκέτες, ραντάρ, drones: Ποια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από το 2022 που πλέον παγώνει
Patriot (AP Photo/Sean Murphy)

Πυραύλοι και όλμοι

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει περισσότερα από 200 οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών μαζί με τρία εκατομμύρια αντίστοιχες βολές πυροβολικού, 72 οβιδοβόλα των 105 χιλιοστών και ένα εκατομμύριο βολές, και πάνω από 700.000 όλμους. Παραδόθηκαν περισσότερα από 40 HIMARS, εκτοξευτές πυραύλων τοποθετημένοι σε ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαζί με τα αντίστοιχα πυρομαχικά. Η Ουάσινγκτον έδωσε επίσης στην Ουκρανία περισσότερα από 10.000 Javelins, αντιαρματικούς πυραύλους που έγιναν σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης κατά της ρωσικής εισβολής τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Παραδόθηκαν πάνω από 120.000 άλλα αντιαρματικά όπλα, καθώς και 10.000 αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.

Όσον αφορά στα μικρότερα όπλα, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια σφαίρες για φορητά όπλα και χειροβομβίδες παραδόθηκαν στους Ουκρανούς στρατιώτες.

Άρματα μάχης, ρουκέτες, ραντάρ, drones: Ποια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από το 2022 που πλέον παγώνει
F-16 και Patriot (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Άρματα μάχης, ελικόπτερα

Ενώ το Πεντάγωνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να στείλει τα πολεμικά του αεροσκάφη απευθείας στο Κίεβο, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε 20 στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-17. Παρέδωσε επίσης πολλά διαφορετικά μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Και μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον παρέδωσε συνολικά 31 Abrams, τα πιο προηγμένα βαρέα άρματα μάχης των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023. Στάλθηκαν επίσης περίπου 45 άρματα μάχης T-72B. Ο κατάλογος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει επίσης 300 οχήματα μάχης Bradley, 1.300 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, περισσότερα από 5.000 στρατιωτικά οχήματα Humvee και 300 τεθωρακισμένα ασθενοφόρα.

Η Ουάσινγκτον παρείχε περισσότερα από 100 περιπολικά σκάφη, συστήματα παράκτιας άμυνας, νάρκες Claymore, συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και περισσότερα από 100.000 σετ αμυντικού εξοπλισμού για στρατιώτες.

Τα παραπάνω στοιχεία χρονολογούνται από τις 20 Ιανουαρίου, τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Μπάιντεν. Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του αργότερα την ίδια ημέρα, η Ουάσινγκτον συνέχισε να παραδίδει στην Ουκρανία αυτό που αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας αποκάλεσε «κρίσιμα πυρομαχικά» που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων και βλημάτων πυροβολικού.

Πηγή AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος