Τον Σεπτέμβριο του 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό αποφάσεων προσωρινής προστασίας για Ουκρανούς από το 2023. Η Eurostat σημείωσε ότι η αύξηση αυτή ακολούθησε την απόφαση της Ουκρανίας να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της σε άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών.
Τον Σεπτέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέδωσαν 79.205 νέες αποφάσεις προσωρινής προστασίας για άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό αποφάσεων που εκδόθηκαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και είναι ο υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τα στοιχεία του Αυγούστου 2023.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός Ουκρανών υπό προσωρινή προστασία στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 49.555 άτομα.
Η πλειοψηφία των Ουκρανών επέλεξε να μεταναστεύσει τον τελευταίο μήνα σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οι λιγότεροι από αυτούς επέλεξαν τη Γαλλία, με το ποσοστό να μειώνεται σε αυτήν τη χώρα.
Οι χώρες με τους περισσότερους Ουκρανούς πολίτες υπό προσωρινή προστασία είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Εσθονία.
Πάνω από το 98% όλων των ατόμων υπό προσωρινή προστασία στην ΕΕ είναι Ουκρανοί πολίτες. Από αυτούς, το 44% είναι γυναίκες, το 31% είναι ανήλικοι και το 25,1% είναι ενήλικες άνδρες.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: European Pravda, mediafax.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος