Αργεντινή: Τρίτη μαζική διαδήλωση σε οκτώ μέρες κατά των μέτρων Μιλέι – Προσαγωγές από την αστυνομία

Αψιμαχίες με την αστυνομία και προσαγωγές διαδηλωτών σημειώθηκαν στο Μπουένος Άιρες κατά τη χθεσινή τρίτη μαζική κινητοποίηση μέσα σε οκτώ ημέρες, εναντίον διατάγματος που προωθεί μέτρα μαζικής απορρύθμισης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι , ένα μήνα μετά την εκλογή του , συνεχίζει αυτή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «φιλελεύθερη επανάσταση» στέλνοντας στο κοινοβούλιο, σε έκτακτη σύνοδο από προχθές Τρίτη ως τα τέλη Ιανουαρίου, ομοβροντία νόμων και τροποποιήσεων νόμων που αφορούν άπειρα πεδία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, φορολογικά θέματα, εκλογικά ζητήματα, υποθέσεις κληρονομιάς και με την ευκαιρία και ελέγχου των διαδηλώσεων.

Χθες διαδηλωτές μπροστά στο δικαστικό μέγαρο μετά από κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν για την συνταγματικότητα του «mega-διάταγμα» της 20ής Δεκεμβρίου, όπως το βάφτισε ο Τύπος και τα τριτοβάθμια και άλλα σωματεία κατέθεσαν προσφυγή.

Σήμερα προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη, όμως άλλο κεφάλαιο θα παιχτεί στο κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε βάθος», τόνισε ο Χεράρδο Μαρτίνες.

Αργεντινή: Τρίτη μαζική διαδήλωση σε οκτώ μέρες κατά των μέτρων Μιλέι – Προσαγωγές από την αστυνομία
(Photo by Luis ROBAYO / AFP)

«Δεν αμφισβητούμε τη νομιμοποίηση του προέδρου Μιλέι, όμως θέλουμε να σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους όταν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», τόνισε στον Τύπο ο Χεράρδο Μαρτίνες, επικεφαλής συνδικάτου εργαζομένων στις κατασκευές.

Η συγκέντρωση διαλύθηκε ήσυχα το απόγευμα αλλά ακολούθησε σύγκρουση μικρών ομάδων διαδηλωτών με αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στους γύρω δρόμους. Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για “ανταρσία” όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή, ενόψει της επικύρωσής του από το κοινοβούλιο, που όμως δεν αναμένεται να το εξετάσει αμέσως καθώς τυπικά βρίσκεται σε θερινές διακοπές.

Η εθνική αντιπροσωπεία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να καταργήσει το προεδρικό διάταγμα, αλλά για αυτό θα απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία (δύο τρίτων) και στα δυο σώματά της, κάτι που δεν διαθέτει καμιά πολιτική παράταξη. Το κόμμα του Μιλέι, το Libertad Avanza («Η Ελευθερία Προχωρά»), δεν είναι παρά τρίτη δύναμη, αν και μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη της κεντροδεξιάς, της δεύτερης δύναμης στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος