Αργεντινή: Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων στο τελευταίο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Αργεντινής, το κυβερνών κόμμα, Sergio Massa και ο Javier Milei, μέτρησαν τις δυνάμεις τους αυτή την Κυριακή σε μια συζήτηση γεμάτη σκληρές αντιπαραθέσεις. Ζήτησαν την ψήφο για τον δεύτερο εκλογικό γύρο, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στις 19.

Ο επικεφαλής του Treasury Palace επιτέθηκε στον  αντίπαλο του από την πρώτη παρέμβαση του, χρησιμοποίησε τις σημειώσεις του για να ανακρίνει τον Milei, γνωρίζοντας ότι η στροφή του  ή η απομάκρυνσή του από το κράτος ήταν μετριοπαθής. Ζήτησε μάλιστα απαντήσεις  Με ένα «ναι ή όχι».

«Είπες στον δημοσιογράφο Eduardo Feinmann ότι θα καταργήσεις τις επιδοτήσεις. Θα τα εξαφανίσεις ναι ή όχι;
Θα ιδιωτικοποιήσετε την κατάθεση Vaca Muerta; Θα δολαριοποιήσετε την οικονομία όπως προτείνατε στην επιστολή που παρουσιάσατε στην εκλογική δικαιοσύνη; Θα ιδιωτικοποιήσετε ποτάμια και θάλασσες; Ναι ή όχι, θα εξαλείψετε την Κεντρική Τράπεζα;» Ρώτησε ο Μάσα.

Αντιμέτωπος με αυτή την ομοβροντία ερωτήσεων, ο Milei αναστατωμένος  απάντησε ότι δεν επρόκειτο  να απαντήσει  με “ναι ή όχι” και, αφού έδωσε κάποιες απαντήσεις σε ορισμένες από τις ερωτήσεις, συνόψισε ότι επρόκειτο να “καταλήξει με την Κεντρική Τράπεζα.» και με τον «καρκίνο του πληθωρισμού».

Ο υπουργός Οικονομίας αποκάλεσε τον Μιλέι «ψεύτη» τόσες φορές που ο συνομιλητής αντέδρασε λέγοντας:

 «Αν ένας ψεύτης πει ότι κάποιος είναι ψεύτης, αυτός που κατηγορείται είναι αυτός που λέει την αλήθεια. Γιατί αν ήσουν ο Πινόκιο, θα είχες ήδη πληγώσει το μάτι μου».

Έχοντας επίγνωση ότι το ντιμπέιτ θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την κατάκτηση της ψήφου όσων εξέλεξαν άλλες πολιτικές δυνάμεις στις εκλογές της 22ας Οκτωβρίου και κυρίως να προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους,  οι δύο υποψήφιοι στόχευαν περισσότερο στην αποκάλυψη των αδυναμιών του αντιπάλου παρά στο να διατυπώσουν  τις προτάσεις τους.

Πέρα από την επανάληψη των οικονομικών του πολιτικών, ο Μιλέι δήλωσε στις διεθνείς σχέσεις ότι θα πάει σε «όλες τις διπλωματικές περιπτώσεις ώστε  τα νησιά Φώκλαντ να επιστρέψουν στην κυριαρχία της Αργεντινής και ότι θα προωθήσει την εγγύτητα με «τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τον ελεύθερο κόσμο» και με τροποποίηση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο επίσημος υποψήφιος έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει δύο εκατομμύρια επίσημες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές, ιδίως να προωθήσει τις σχέσεις με χώρες «που ανοίγουν αγκαλιά και αγορές στην εργασία της Αργεντινής». Εξήγγειλε επίσης  την εγκατάσταση ενός «Αργεντίνικου FBI» στο Ροζάριο, μια πόλη που πλήττεται σκληρά από τη βία που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Milei επέπληξε τον Massa, ο οποίος δημιούργησε το Frente Renovador ως ένα ρεύμα αντιφρονούντων αφού ήταν επικεφαλής του προσωπικού της Fernández (2008-2009) και τώρα μέλος της Unión por la Patria.

Από αυτή την άποψη, ο επίσημος υποψήφιος επέκρινε την υποστήριξη του πρώην προέδρου Mauricio Macri, ηγέτη του Together for Change (κεντροδεξιά), του οποίου η υποψήφια, Patricia Bullrich, ήταν τρίτη στις ψήφους του Οκτωβρίου.

Ο Macri και η Fernández υπήρξαν δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Αργεντινής τις τελευταίες δεκαετίες και, παρόλο που αμφότεροι απέσυραν τη συμμετοχή τους στις εκλογές -μεταξύ άλλων, λόγω και της μικρής υποστήριξης που περίμεναν να λάβουν-συνεχίζουν να είναι ηγέτες στην αντίστοιχη θέση τους.

Η αντιπαράθεση εξελίχθηκε για 2 ώρες σε όλα τα πρόσφορα πεδία όπως η οικονομία οι διεθνείς σχέσεις της Αργεντινής, η εκπαίδευση και η υγεία, η παραγωγή και η εργασία, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατική συνύπαρξη. Τον λόγο πλέον θα έχει ο λαός της Αργεντινής.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος