Αργεντινή: Νέο ρεκόρ του πληθωρισμού τον Ιούλιο – Κατά 46,2% αυξήθηκε το κόστος ζωής το πρώτο επτάμηνο.

Array

Συνεχίζει να πετάει στα ύψη το κόστος ζωής στην Αργεντινή  αφού τον Ιούλιο κατέγραψε πληθωρισμό 7,4 % τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και είκοσι χρόνια.

Συνολικά το πρωτο επτάμηνο σημειώθηκε αύξηση του κόστους ζωής κατά 46,2% προκαλώντας εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ο πληθωρισμός αθροιστικά σε έναν χρόνο έφθασε έτσι το 71%, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο.

Βασιζόμενη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού (7,4%), η κυβέρνηση ήλπιζε να τον περιορίσει το 2022, με σειρά μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κλειδιά εξάλλου της συμφωνίας με το ΔΝΤ τον Μάρτιο για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις και η πορεία του πέσο έσβησαν τις όποιες ελπίδες. Αρκετοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι ο δείκτης θα κυμανθεί μεταξύ του 90 και του 100% το 2022.

Ο επίσημος δείκτης της φτώχειας στην Αργεντινή βρίσκεται στο 37%. Υπάρχει πάντως δίχτυ ασφαλείας επιδομάτων, βοηθημάτων και οργανώσεων πρόνοιας που δεν έχει στην πραγματικότητα σύγκριση στη Λατινική Αμερική.

Με αίτημα να διπλασιαστεί ο κατώτερος μισθός στα 105.000 πέσος (744 δολάρια), αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια, στο Μπουένος Άιρες. Εκατοντάδες  από αυτούς κατασκήνωσαν και πέρασαν τη νύχτα μπροστά στο κτίριο της προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος