Αργεντινή: Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς η αντιπρόεδρος της χώρας

Array

Η αντιπρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και αποκλεισμό από την άσκηση δημόσιας θέσης την Τρίτη 6/12, σε μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς γνωστή ως «Vialidad», αν και η ποινή θα ανασταλεί μετά από έφεση που αναμένεται να καταθέσει.

Αν και η περονίστρια Fernández de Kirchner, η οποία ήταν πρόεδρος μεταξύ 2007 και 2015, δεν θα πάει στη φυλακή μέχρι να τελειώσει η ποινή  λόγω των προοιμίων που απολαμβάνει, η απόφαση της Δικαιοσύνης θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε μια χώρα που διέρχεται οικονομική κρίση και έντονο πολιτικό ανταγωνισμό.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο  της πόλης του Μπουένος Άιρες θεώρησε την Φερνάντεζ «ποινικά υπεύθυνη για έγκλημα δόλιας άσκησης καθήκοντος σε βάρος της δημόσιας διοίκησης».

Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο αθώωσε την αρχηγό για το αδίκημα της «παράνομης συνεργασίας», σε μια υπόθεση στην οποία ερευνήθηκε μηχανισμός διαφθοράς επί κυβερνήσεων Fernández με τον οποίο παραδόθηκαν συμβάσεις δημοσίων έργων σε στενό φίλο επιχειρηματία, τον Lázaro Báez, ο οποίος αργότερα επέστρεψε τα χρήματα στο ζεύγος Κίρχνερ.

Ο Baez καταδικάστηκε επίσης την Τρίτη σε έξι χρόνια φυλάκιση.

«Είναι σαφές ότι η ιδέα ήταν να με καταδικάσουν. Αυτή είναι μια παράλληλη κρατική και δικαστική μαφία», είπε η αντιπρόεδρος μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η καταδικασθείσα πολιτικός θεώρησε ότι δεν τηρήθηκαν οι συνταγματικές εγγυήσεις στη διαδικασία και  θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Cristina Fernández είναι η πιο δημοφιλής ηγέτης της κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία τον επόμενο χρόνο θα αντιμετωπίσει εκλογές που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να χάσει από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

«Η πραγματική ποινή που μου δίνουν είναι αυτή του αποκλεισμού για εκλογικές θέσεις», είπε ο Φερνάντεζ και επιβεβαίωσε ότι «το 2023 δεν θα είναι υποψήφια για τίποτα,  και δεν θα έχει πλέον προνόμια.

«Το όνομά μου δεν θα μπει σε κανένα ψηφοδέλτιο. Θα επιστρέψω στις 10 Δεκεμβρίου στο ίδιο σπίτι από το οποίο ήρθα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες  η εγκληματική οργάνωση δημιουργήθηκε από τον Néstor Kirchner, σύζυγο της Cristina Fernández, ο οποίος πέθανε το 2010 αφού κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2003 και 2007.

Ενώ οι επικριτές του Fernández de Kirchner προεξοφλούν τις περιπτώσεις διαφθοράς, οι υπερασπιστές της αντιπροέδρου, η οποία εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη σχεδόν του 25% του πληθυσμού, θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος και σύζυγος της, είναι θύμα δικαστικής δίωξης.

Χιλιάδες μαχητές με τύμπανα και σημαίες για την υποστήριξη της Κριστίνα Φερνάντες διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Δικαιοσύνης στο Μπουένος Άιρες, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η οποία θα μπορούσε να διευρύνει τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, που οι Αργεντινοί αποκαλούν «κράξιμο».

Πηγή: Reuters

Μετάφραση : Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος