Αργεντινή: Η οικονομία στο επίκεντρο του ντιμπέιτ των 5 υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές

Το  πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ στην  Αργεντινή  αυτή την Κυριακή διεξήχθη σε σκηνικό επικρίσεων και κατηγοριών με πρωταγωνιστές της κύριας μονομαχίας τον υποψήφιο της La Libertad Avanza, Javier Milei, και τον υπουργό Οικονομίας και επίσημο υποψήφιο, Sergio Massa.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Santiago del Estero, την παλαιότερη πόλη της Αργεντινής, και κατά τη διάρκεια της οι πέντε υποψήφιοι υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την οικονομία, την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική συνύπαρξη.

Η επόμενη συζήτηση θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου  και, εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει το 45% ή τουλάχιστον το 40% και 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον επόμενο με τις περισσότερες ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος  γύρος στις 19 Νοεμβρίου.

Ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, διατήρησε έναν πολύ πιο μετριοπαθή τόνο από το συνηθισμένο στις ομιλίες του, αλλά επανέλαβε τις ιδέες που τον έκαναν να λάβει την υποστήριξη 7,4 εκατομμυρίων Αργεντινών.

 Επέκρινε  την «πολιτική κάστα»  και  αυτοανακηρύχθηκε ως «η μόνη λύση ικανή», τερματισμού του πληθωρισμού και της ανασφάλειας».

Από την πλευρά της, η υποψήφια του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή (κεντροδεξιά), Πατρίσια Μπούλριχ, η τρίτη ηγέτης με τις περισσότερες ψήφους τον Αύγουστο, προσπάθησε να πολώσει το κλίμα  και με τους δύο προπορευόμενους αντίπαλους της.

 Με τον υπουργό  οικονομίας  Μάσα που, σύμφωνα με την ίδια, “φεύγει από την Αργεντινή  συντετριμμένος, χαοτικός ” και με τον Μιλέι, γιατί κατά τη γνώμη της «είναι μόνος» και του λείπει η εθνική δομή που έχει.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αντιφρονών περονιστής και κυβερνήτης της Κόρδοβα, Χουάν Σκιαρέτι και η επικεφαλής του Αριστερού και Εργατικού Μετώπου, Myriam Bregman.

 Πληθωρισμός και οικονομία το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης  

Η δραστική μείωση του πληθωρισμού έχει επικεντρώσει την ομιλία των υποψηφίων για την προεδρία της Αργεντινής, μιας χώρας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο χειρότερο ιστορικό της πρόσωπο με πληθωρισμό 124,4% σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος της La Libertad Avanza, Χαβιέρ Μιλέι, έχει υποσχεθεί μια Αργεντινή με  “βιοτικό επίπεδο παρόμοιο με την Ιταλία ή τη Γαλλία” σε 15 χρόνια εάν εκλεγεί πρόεδρος.

«Η Αργεντινή σε 15 χρόνια θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδο ζωής παρόμοιο με την Ιταλία ή τη Γαλλία, αν μου δώσουν την νίκη 20 η Γερμανία και 35 οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του PASO (πρωτοβάθμιες, ανοιχτές, υποχρεωτικές και ταυτόχρονη) που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου. Για να επιτευχθεί αυτό, είπε, προτείνεται  δολαριοποίηση , μείωση των δημοσίων δαπανών, μείωση φόρων, ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και κλείσιμο  της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο υπουργός και  επίσημος υποψήφιος, Σέρχιο Μάσα, έχει περιγράψει την πρόταση δολαριοποίησης του νεοφιλελεύθερου αντιπάλου του,   ως όχι πολύ «πατριωτική». Ωστόσο, έχει αναγνωρίσει ότι «ο πληθωρισμός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Αργεντινή και τα λάθη αυτής της κυβέρνησης πλήγωσαν τον λαό», γι’ αυτό ζήτησε συγγνώμη.

Στη συνέχεια, ο Massa πρότεινε τρεις πυλώνες για την οικονομική του πολιτική: τη δημιουργία ενός  νέου ψηφιακού νομίσματος της Αργεντινής, έναν  νέο νόμο για το ξέπλυμα χρήματος  και μια  αυστηροποίηση της συναλλαγματικής πολιτικής. «Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ζητιάνοι για να είμαστε κυρίαρχη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν επίσης επικρίνει τις προτάσεις του Μιλέι και έχουν επικεντρώσει τις επικρίσεις τους στην εξάρτηση από την οικονομική δύναμη.

«Δεν είναι λιοντάρι, είναι ένα χαδιάρικο γατάκι οικονομικής δύναμης », είπε η υποψήφια του Αριστερού και Εργατικού Μετώπου, Myriam Bregman, αναφερόμενη στο ζώο με το οποίο συνήθως ταυτίζεται η Milei.

Η υποψήφια του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή (κεντροδεξιά), Πατρίσια Μπούλριχ, έχει προειδοποιήσει ότι οι προτάσεις του Μιλέι  θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Αργεντινή σε «φορολογικό παράδεισο». «Σας υπόσχονται δολαριοποίηση, αλλά χωρίς δολάρια δεν γίνεται.», επέμεινε.

Ο πρώην υπουργός Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Mauricio Macri (2015-2019) επέκρινε επίσης τον Massa ότι δεν αναγνώρισε την ευθύνη του ως επικεφαλής της Οικονομίας.

Για να επιτευχθεί μείωση του πληθωρισμού,  η Bullrich πρότεινε «οικονομική τάξη και δημοσιονομική ισορροπία», κάνοντας έκκληση για οικονομική λιτότητα και επικρίνοντας τις υψηλές δαπάνες της κυβέρνησης Fernández, την οποία έχει κατηγορήσει ότι προωθεί ένα «Σχέδιο Platita», για τους τελευταίους λόγους που υιοθετήθηκε από τον Μάσα σε εκλογικό κλειδί.

Από την άλλη πλευρά, ο ομοσπονδιακός υποψήφιος περονιστής και κυβερνήτης της Κόρδοβα,  Juan Schiaretti, έχει αναγνωρίσει ότι η Αργεντινή χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να προσαρμόσει το δημοσιονομικό έλλειμμα  και πρότεινε τη θέσπιση δύο συναλλαγματικών ισοτιμιών στη χώρα, μία “ανταγωνιστική εμπορική” και η άλλη “δωρεάν.”  Ο Schiaretti συνέστησε επίσης τον τερματισμό των επιδοτήσεων κάτι που  δικαίωσε  τις πολιτικές του στην Κόρδοβα όπου, διαβεβαίωσε, “δεν υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα”.

Η συζήτηση για τους αριθμούς των θυμάτων της τελευταίας  στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής (1976-1983)  και εκείνων των αριστερών ένοπλων οργανώσεων που δρούσαν στη χώρα τη δεκαετία του 1970 έγινε όπως ήταν αναμενόμενο και αυτή την Κυριακή στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Ο Μιλέι, ο οποίος έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους,  έχει αρνηθεί τον αριθμό των 20.000 εξαφανισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας . Υποστηρίζει πως τα θύματα  ήταν μόλις 8.753″.

Από την πλευρά της, η υποψήφια του συνασπισμού Μαζι για την Αλλαγή, Patricia Bullrich, ζήτησε από τους υπόλοιπους υποψηφίους να σταματήσουν να “την κατηγορούν ψευδώς” ότι έχει αίμα στα χέρια της  λόγω της συμμετοχής της στο Montoneros (αριστερά των Peronist). “Όταν δεν επικρατεί ο νόμος, έρχονται τραγωδίες. Έμαθα ότι ο μόνος δρόμος είναι η ειρήνη και η συνύπαρξη. Επέλεξα τον δρόμο του κράτους δικαίου”, διαβεβαίωσε.

Τις θέσεις των Milei και Bullrich αμφισβήτησε σκληρά η υποψήφια του Αριστερά και Εργατικού Μετώπου, και ο δικηγόρος Myriam Bregman, Ο Μπρέγκμαν έχει επίσης αναφερθεί στη λέξη «ελευθερία», που χρησιμοποιείται συνήθως από τον Μιλέι για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του και σημείωσε  ότι ο οικονομολόγος  «δικαιολογεί τις απαγωγές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της δικτατορίας».

Οι υποψήφιοι για την προεδρία επικεντρώθηκαν επίσης στη λειτουργία των σχολείνω και στη  βελτίωση της εκπαιδευτικής προσφοράς της Αργεντινής  σε περίπτωση που έχουν τις περισσότερες ψήφους στις 22 Οκτωβρίου.

 Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος