Αργεντινή: Δυσαρέσκεια για την επίσκεψη Κάμερον στα νησιά Φώκλαντ

Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Diana Mondino κοινοποίησε την Τετάρτη στον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρόσφατη επίσκεψή του στα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες), επί των οποίων η νοτιοαμερικανική χώρα διεκδικεί την κυριαρχία της, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο περιθώριο της συνάντησης της G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Diana Mondino κοινοποίησε στον Βρετανό ομόλογό της, ο οποίος επισκέφθηκε το αρχιπέλαγος τη Δευτέρα, «τη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις και την επίσκεψή του στα Νησιά Φώκλαντ» και «επιβεβαίωσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Αργεντινής» πάνω στην επικράτεια των νησιών, ανέφερε σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Κατά την επίσκεψή του σε αυτό το έδαφος του Νότιου Ατλαντικού, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι κάτοικοί του θα ήθελαν να παραμείνουν «για πάντα» υπό βρετανική διοίκηση.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «αναγνώρισαν την ύπαρξη διαφωνίας», την οποία η Αργεντινή είναι διατεθειμένη να επιλύσει «σύμφωνα με την εντολή της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει η δήλωση που δημοσίευσε το Μπουένος Άιρες.

Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής της Αργεντινής διπλωματίας ανάρτησε στο Χ μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με τον Ντέιβιντ Κάμερον και κάτω από την οποία γράφει: «Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους».

Αργεντινή: Δυσαρέσκεια για την επίσκεψη Κάμερον στα νησιά Φώκλαντ

«Είμαστε πρόθυμοι να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή σχέσεων μεταξύ της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο X μετά τη συνάντηση.

Σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αργεντινής και σχεδόν 13.000 χιλιομέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εδάφη των Νήσων Φώκλαντ αμφισβητήθηκαν από το Λονδίνο και το Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια μιας αστραπιαίας σύγκρουσης το 1982 που άφησε πάνω από 900 νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε 74 ημέρες. Τα νησιά παρέμειναν υπό βρετανικό έλεγχο και το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι σχεδόν όλοι από τους 2.000 κατοίκους συμφώνησαν να παραμείνουν υπό βρετανικό έλεγχο κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2013. Όμως ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του είναι να «ανακτήσει» τα Φώκλαντ με «διπλωματικό» τρόπο.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος