Αργεντινή: Aστυνομικός, επί δικτατορίας Βιντέλα, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη αφού εκδόθηκε από τη Γαλλία

Array

Σε 15 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση της εξαφάνισης φοιτητή το 1976, καταδικάστηκε  στην Αργεντινή την Τετάρτη (21/12) πρώην αστυνομικός,  μετά την έκδοση του από τη Γαλλία.

Πρόκειται για τον Μάριο Σαντοβάλ, τον οποίο βάραιναν υποψίες πως συμμετείχε σε εκατοντάδες απαγωγές, βασανισμούς κι εξαφανίσεις αντιφρονούντων τα χρόνια του στρατιωτικού καθεστώτος  του Στρατηγού Χόρχε Βιντέλα  στην Αργεντινή.

Μετά από μακρόχρονη εξορία ο 69 χρόνων ετών, φυγάς κρίθηκε ένοχος για την «παράνομη στέρηση της ελευθερίας» και τον «βασανισμό πολιτικού κρατουμένου».

Ο Ερνάν Αμπριάτα, φοιτητής αρχιτεκτονικής, μέλος του περονιστικού κινήματος, 24 ετών, απήχθη τον Οκτώβριο του 1976 κι έκτοτε έχει εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος, υπενθυμίζεται στην ετυμηγορία του δικαστηρίου του Μπουένος Άιρες, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Η δράση του Σαντοβάλ εστιάζεται κυρίως στην  ESMA, τη σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, πτέρυγα της οποίας μετατράπηκε σε μυστικό κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων, από τα πιο διαβόητα επί στρατιωτικής χούντας (1976-1983).

Εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2019, έπειτα από δικαστική μάχη που κράτησε οκτώ χρόνια —με προσφυγές στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Συνταγματικό Συμβούλιο, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων— και προφυλακίστηκε.

Στη δίκη, την οποία ο Σαντοβάλ  παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης στο κελί του στη στρατιωτική φυλακή Κάμπο ντε Μάγιο, παραστάτες στην πολιτική αγωγή ήταν μέλη της οικογένειας του Ερνάν Αμπριάτα, στελέχη της γραμματείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιζήσαντες της ESMA.

Ο κατηγορούμενος μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεινε στη αθωότητα του. Υποστήριξε πως είναι θύμα  «πολιτικής δίκης», με σκοπό κατ’ αυτόν να του φορτωθεί «η πολιτική ευθύνη για τη βία της εποχής εκείνης».

Αφότου ξανάρχισαν το 2006 οι δίκες για υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράχθηκαν επί δικτατορίας, έπειτα από μια δεκαετία πολύ αμφιλεγόμενων μέτρων και νόμων που παραχωρούσαν αμνηστία, πάνω από 1.110 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα πέτρινα χρόνια της χούντας, όταν σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος