Αποχώρηση ή ελιγμός ο αιφνιδιασμός Ερντογάν; Η μεγάλη μάχη στην Κωνσταντινούπολη και η επίκληση στο συναίσθημα

Σύνοψη
  • Η μεγάλη μάχη στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι θα κριθεί στη μία ποσοστιαία μονάδα
  • Οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν υπό κανονικές συνθήκες το 2028 και οι τοπικές το 2029

Την αποχώρησή του από την πολιτική, μετά το τέλος της θητείας του, προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν. “Οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες μου“, είπε ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έχοντας νικήσει σε περισσότερες από δέκα εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002.

Από τον Γιάννη Μανδαλίδη

Πρόκειται όμως για αποχώρηση ή για ελιγμό; Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είπε αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρηση του 2017, δηλαδή ότι κάποιος μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας μόνο δύο φορές, με μοναδική εξαίρεση αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. To είχε πει και πριν από τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Μάιο.

Οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν υπό κανονικές συνθήκες το 2028 και οι τοπικές το 2029. Άρα, πράγματι οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι οι τελευταίες για τον Ερντογάν.

Αυτή η ομιλία του είναι ταυτοχρονα και μία ομιλία που απευθύνεται στο συναίσθημα για να φέρει στις κάλπες ανθρώπους που βρέθηκαν στο παρελθόν στο ΑΚΡ, αλλά που τώρα είναι δυσαρεστημένοι.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αναμέτρηση του υποψηφίου της κυβερνησης με τον Ιμάμογλου είναι αμφίρροπη. Φαίνεται ότι θα κριθεί στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η Κωνσταντινούπολη είναι το “πετράδι στο στέμμα της εξουσίας” στην Τουρκία. Όποιος την ελέγχει ελέγχει την Τουρκία. Η Κωνσταντινούπολη βγάζει πρόεδρο. Και ο ίδιος από εκεί ξεκίνησε. Με τη δήλωσή του αυτή φαίνεται ότι στην τελική ευθεία θα αναλάβει ο ίδιος τον προεκλογικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Άγκυρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος