Αποβιβάστηκε σορός Ιταλού καπετάνιου ύστερα από 2 μήνες εν πλω λόγω Covid-19!

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Με την λέξη ‘επιτέλους’ έκλεισε μια απίστευτη μεν, θλιβερή δε ιστορία η οποία κρατούσε εδώ και 2 μήνες.

Ο Καπετάνιος Angelo Capurro, 61 ετών, καταγωγής από τη La Spezia της Liguria, έφυγε από την Ιταλία με προορισμό το λιμάνι του Durban στη Νότια Αφρική, όπου την πρώτη μέρα του Απριλίου το πλοίο MV Ital Libera ξεκίνησε το ταξίδι του. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες όμως, ο καπετάνιος άρχισε να δείχνει εμφανή συμπτώματα κορονοϊού, μολονότι είχε πραγματοποιήσει ένα CoViD rapid test, το οποίο μάλιστα φαίνεται να βγήκε αρνητικό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ο καπετάνιος αναγκάστηκε να κλειστεί μέσα στην καμπίνα του, εφόσον ο ίδιος ο Capurro ήταν το μέλος του πληρώματος που έπρεπε να εκτελέσει και χρέη ιατρικού προσωπικού. Παρόλες τις πολλαπλές εκκλήσεις για ειδική ιατρική περίθαλψη αλλά και για την αποβίβασή του που η σύζυγος του Capurro ζητούσε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, Italia Marittima, αυτές έπεφταν στο κενό. Ο Καπετάνιος Capurro απεβίωσε στις 13 Απριλίου.

Εν μέσω πόνου, η οδύσσεια της οικογένειας Capurro αλλά και του πληρώματος του πλοίου, φαίνεται να είχε μόλις ξεκινήσει. Από την στιγμή του θανάτου του καπετάνιου, ξεκίνησε ένα απίστευτο και θλιβερό δίμηνο οδοιπορικό για την σορό του άτυχου 61χρονου.

Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, κανένα λιμάνι, στην πορεία του εμπορικού πλοίου, δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό του ώστε να αποβιβαστεί η σορός. Χώρες όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Νότια Αφρική είχαν εφαρμόσει ασφυκτικά υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα τα οποία απαγόρευαν ρητώς την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των λειψάνων.

Έτσι λοιπόν τα άψυχο σώμα του καπετάνιου παρέμεινε κλειδωμένο σε ένα κρύο δωμάτιο κατάλληλο για αποθήκευση τροφίμων, σε θερμοκρασία 4 βαθμών.

Πέρα από την ψυχοφθόρα κατάσταση της οικογένειας, το πλήρωμα του πλοίου έζησε για δύο μήνες με τον κίνδυνο έκρηξης μιας πιθανής βιολογικής βόμβας εν πλω, εφόσον υπήρξε ένας συνεχής φόβος έξαρσης του ιού.

Bάσει ενός εκτενέστερου ρεπορτάζ του CNN, λίγο μετά τον θάνατο του Capurro, δύο μέλη του πληρώματος οι οποίοι είχαν στενές επαφές με τον αποθανόντα καπετάνιο, μπόρεσαν να αποβιβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο παραμένει άγνωστο εάν οι δύο ναυτικοί είχαν μολυνθεί με το Covid-19, όπως και το μέγεθος της επιδημίας στο πλοίο.
Σημειωτέον, όταν χρειάστηκε να επιβιβαστεί ο νέος καπετάνιος, αυτή τη φορά τηρήθηκαν αυστηρά πρωτόκολλα Covid, όπως μια εβδομάδα απομόνωσης – κάτι το οποίο δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε για τον άτυχο Capurro και που μάλλον θα τον είχε σώσει.

Η σορός του Καπετάνιου Capurro έφτασε στο λιμάνι του Taranto στη Νότια Ιταλία στις 15 Ιουνίου σε ένα σφραγισμένο κουτί, το οποίο ήρθε στα χέρια των αρχών παρουσίας της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Capurro, υπεβλήθη αίτημα στον εισαγγελέα της πόλης της La Spezia για διερεύνηση των αιτιών θανάτου του καπετάνιου, με σαφέστατες αιχμές κατά της εταιρείας Italia Marittima – παράρτημα της Evergreen Marine Corporation της Ταϊβάν. Σημειωτέον, η Evergreen Marine κατέχει επίσης το Ever Given, το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ το οποίο τον περασμένο Μάρτιο μπλόκαρε για αρκετές μέρες το κανάλι του Σουέζ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος