Απόσυρση κατηγοριών ή δίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ; Τα σενάρια για την έκβαση της ποινικής δίωξης

Οι εισαγγελείς επικοινώνησαν με τους δικηγόρους του Τραμπ για να ορίσουν την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για να ενημερωθεί για το κατηγορητήριο

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν χθες Πέμπτη εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, κάτι πρωτοφανές στη χώρα, ανοίγουν ένα μεγάλο δικαστικό κεφάλαιο. Μετά από έρευνα πέντε ετών, το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με 130.000 δολάρια, λίγο καιρό πριν τις εκλογές του 2016, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της για την εξωσυζυγική σχέση, που διατηρούσε μαζί της. Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, οπαδός του Δημοκρατικού κόμματος, ενδέχεται να επηρεάσουν την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024. 

Τι συνέβη χθες;

Η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης είχε ξεκινήσει το 2018 έρευνα για την καταβολή 130.00 δολαρίων στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, για να μην αποκαλύψει τη σχέση τους.

Το ποσό δεν δηλώθηκε στους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου, κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, και καταγράφηκε ως «νομικά έξοδα» στους λογαριασμούς της εταιρείας του, η έδρα της οποίας είναι στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ παρέπεμψε την υπόθεση για να εξεταστεί από σώμα ενόρκων.

Αφού οι ένορκοι άκουσαν τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων, κάλεσαν στα μέσα Μαρτίου του Τραμπ να καταθέσει. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν κατά της επικείμενης «σύλληψής του».

Χθες το σώμα ενόρκων συνεδρίασε εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), παρουσία τριών εισαγγελέων που είναι αρμόδιοι για την υπόθεση. Έπειτα από τρεις ώρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών υιοθέτησε το κατηγορητήριο που έχει καταρτιστεί εναντίον του Τραμπ. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο δεν έχουν γίνει γνωστές.

Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες;

Οι εισαγγελείς επικοινώνησαν χθες το βράδυ με τους δικηγόρους του Τραμπ για να ορίσουν την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για να ενημερωθεί επισήμως για το κατηγορητήριο εναντίον του.

Αν αρνηθεί, ενδέχεται να συλληφθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί από την πολιτεία της Φλόριντα, όπου ζει, στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έχει ήδη δηλώσει στο Twitter ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος, αν και το Σύνταγμα του απαγορεύει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος έχει δεχθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης στην Νέας Υόρκης, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Θα φωτογραφηθεί, θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα τον ρωτήσει αν δηλώνει ένοχος ή αθώος: είναι βέβαιο ότι θα δηλώσει ‘αθώος’», εκτίμησε ο Καρλ Τομπίας καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Και μετά;

Είναι πιθανό οι δικηγόροι του Τραμπ να ξεκινήσουν μια προσπάθεια να ακυρωθεί το κατηγορητήριο εναντίον του.

Αν δεν τα καταφέρουν, υπάρχουν τρία σενάρια:

οι κατηγορίες ενδέχεται να αποσυρθούν. Αυτό συμβαίνει συχνά και πολλές φορές συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων από έναν νέο εισαγγελέα. Αλλά αυτό είναι λίγο πιθανό να συμβεί στην περίπτωση του Τραμπ, με δεδομένες τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από αυτή.

ο κατηγορούμενος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, να δεχθεί να δηλώσει ‘ένοχος’ και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο πιθανό, καθώς ο Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό.

προχωρά η δίκη. Όμως πριν τη διεξαγωγή της υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι δικηγόροι του Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καθυστερήσουν την έναρξη της δίκης.

Επηρεάζει την υποψηφιότητά του;

Σε καμία περίπτωση. Στις ΗΠΑ ένας κατηγορούμενος ή ένας καταδικασθείς μπορεί να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση. Το Σύνταγμα προβλέπει μια εξαίρεση μόνο: για όσους έχουν συμμετάσχει σε «εξέγερση» ή «στάση» εναντίον της χώρας.

Ο Τραμπ ερευνάται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, αλλά ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος