Με πυροδότηση της κάψουλας Orion, οι τέσσερις αστρονάυτες της αποστολής Artemis ξέφυγαν από τη βαρυτική έλξη της ατμόσφαιρας της Γης και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι, μισό αιώνα μετά το πλήρωμα του Apollo, που τέθηκαν σε τροχιά προς τη Σελήνη, ακριβώς 25 ώρες αφότου άφησαν τη Γη.
Η τελευταία πυροδότηση της κύριας μηχανής που έδωσε την ώθηση προς τη Σελήνη είναι στην ορολογία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ΝΑΣΑ ισοδύναμη με 6.000 λίβρες ώσης, αρκετή για να επιταχύνει ένα αυτοκίνητο από μηδέν σε 60 μίλια την ώρα σε περίπου 2,7 δευτερόλεπτα».
Το εγχείρημα που θαοδηγήσει σε τέσσερις ημέρες τους αστροναύτες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, ξεκίνησε σε ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ στις 7:49 μ.μ. ET (23:49 GMT).
It’s not a straight shot to the far side of the Moon! 🌕
— NASA (@NASA) April 2, 2026
Over approximately 10 days, the Artemis II astronauts will orbit Earth twice before looping around the far side of the Moon in a figure eight and returning home. pic.twitter.com/udjejhxgVx
Την πέμπτη ημέρα της δεκαήμερης αποστολής, η κάψουλα των αστροναυτών Orion θα εισέλθει στη σεληνιακή σφαίρα επιρροής, ή στο σημείο στο διάστημα όπου η έλξη της βαρύτητας της Σελήνης είναι ισχυρότερη από της Γης.
Από την πρώτη ημέρα, κι ενώ ήδη βρίσκονταν 64.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, οι αστροναύτες προετοιμάστηκαν για τις φωτογραφίες που υπόσχονται κάνοντας δύσκολες ρυθμίσεις λήψης σε GoPro και iPhone.
«Μικρά τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τουαλέτα και τις προσπάθειες χρήσης του Microsoft Outlook για τον έλεγχο των email, διορθώθηκαν, ανακοίνωσε επίσης το πλήρωμα.

Η πρώτη διανυκτέρευση έγινε σε υπνόσακους για το τετραμελές πλήρωμα του Artemis II που εξασφάλισε το ισοδύναμο ενός καλού νυχτερινού ύπνου, αλλά με διακοπές. Για τις πρώτες τέσσερις ώρες η αφύπνιση έγινε με το τραγούδι «Sleepyhead» των Young & Sick, ενώ για το ξύπνημα μετά το δεύτερο τετράωρο το κέντρο ελέγχου της NAS επέλεξε το «Green Light» του John Legend.
Πηγή: CNN
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος