Απόν το Ισραήλ από το φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο (UfM) – Κυριάρχησε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Tο 8ο Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη σύγκρουση με τη Χαμάς. Στη συνάντηση της Βαρκελώνης υπήρξε ρεκόρ παρουσίας 27 υπουργών Εξωτερικών από τις 43 χώρες του διεθνούς οργανισμού. Εξαίρεση ήταν το Ισραήλ που επικαλέστηκε “αλλαγές στην αρχική ατζέντα”.

Η απουσία του Ισραήλ συμπίπτει με την διπλωματική κρίση που επικαλείται το Ισραήλ τόσο με την Ισπανία, όσο και με το Βέλγιο και τις δηλώσεις Σάντσεθ και Ντε Κρου κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους στο Ισραήλ , τα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. Ούτε λίγο ,ούτε πολύ το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι “υποστηρίζει την Χαμάς” καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Σάντσεθ αναφέρθηκε ενώπιον του Νετανιάχου στα θύματα της Γάζας, τον άμαχο πληθυσμό. 

“Η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και, ταυτόχρονα, η καταδίκη του θανάτου Παλαιστινίων αμάχων δεν είναι ζήτημα κομμάτων ή ιδεολογιών. Είναι ανθρωπισμός. Σε όσους αντιτίθενται σε όλα και συνέχεια, δεν σας ζητώ να είστε με την κυβέρνηση, σας ζητώ να είστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα.” Δηλώνει ο Πέδρο Σάντσεθ στο Χ, ενώ ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ζητά εξηγήσεις από την Ισραηλινή πρέσβειρα στη Μαδρίτη χαρακτηρίζοντας “ανεπίτρεπτες και ψευδείς” τις δηλώσεις της ισραηλινής πλευράς. Άλλωστε η καταδίκη της Ισπανίας για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ήταν συνεχής όχι μόνο στο ταξίδι του Σάντσεθ στην περιοχή αλλά από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Πιθανότατα η δήλωση του Σάντσεθ στο πέρασμα της Ράφα ενόχλησε ιδιαίτερα καθώς αναφέρθηκε στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, θέση της Ισπανίας που είναι σταθερή ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού των κυβερνήσεων της.

Στο φόρουμ της Βαρκελώνης, ο Ισπανός ΥΠΕΞ Αλμπάρες , έκανε κοινή δήλωση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Riyad al-Maliki, για να εκφράσει την υποστήριξη της Ισπανίας προς την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA) ως «ουσιώδη φωνή» για την συζήτηση για την ειρήνη και το μέλλον της Γάζας. Και οι δύο ηγέτες έδειξαν τη συμφωνία τους για την υπεράσπιση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση ενώ ο Αλμπάρες μετέφερε την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του ισπανικού λαού» για την «τραγωδία που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός» και τα «χιλιάδες αθώα θύματα». Για την ισπανική κυβέρνηση, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι “ο θεμελιώδης παράγοντας για την ειρήνη” και έχει δηλώσει ότι αυτή η συνάντηση της UfM πρέπει να χρησιμεύσει για να “μεταφέρει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας”.

Η UfM αποτελείται από τις είκοσι επτά χώρες της ΕΕ, καθώς και από δεκαπέντε εταίρους: Αλβανία, Αλγερία, Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Συρία, Τυνησία και Τουρκία. Στο φόρουμ της Βαρκελώνης συμπροήδρευσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιοζέπ Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ιορδανίας Ayman Safadi.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος