Αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Βραζιλίας

Σύνοψη
  • Η κρίση ξέσπασε όταν πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος Λούλα παρομοίασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί.
  • Απαιτείται χρόνος για επιστροφή σε πλήρεις σχέσεις, διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μπραζίλια.

Η διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου ένα μήνα στις σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ, όταν ο πρόεδρος Λούλα παρομοίασε τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αρχίσει να αμβλύνεται, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρέσβης του Ισραήλ στη Μπραζίλια, Ντανιέλ Ζονσάιν.

«Προσπαθούμε να καταστείλουμε τις φλόγες και είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στο Reuters, σημειώνοντας όμως ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουμε σε πλήρεις σχέσεις».

Οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν όταν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε δηλώσεις του από την αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, προκάλεσε την οργή του Τελ Αβίβ λέγοντας ότι το μόνο ιστορικό προηγούμενο για τους θανάτους στη Γάζα ήταν η ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις, ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Ισραήλ, Φρεντ Μάγιερ, κλήθηκε για εξηγήσεις από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στο Ιστορικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, με τον Εβραίο υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς να ότι ο Λούλα δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ μέχρι να ζητήσει συγγνώμη.

Αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Βραζιλίας
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Dan Balilty)

Ο Βραζιλιάνος πρέσβης ανακλήθηκε άμεσα στη Μπραζίλια και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία επιστροφής του στο Ισραήλ.

«Τουλάχιστον, δεν έχουν υπάρξει νέες σκληρές δηλώσεις από καμία από τις δύο πλευρές», σχολίασε ο Ζονσάιν, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη  βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη συνέχιση της ισραηλινής συνεργασίας με τη Βραζιλία σε πολλούς τομείς, από τη γεωργία και την άρδευση μέχρι την αεροπλοΐα και την τεχνολογία ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την υπηρεσία UNRWA του ΟΗΕ για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σίτισης και εκπαίδευσης στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες , όμως δεν διευκρίνισε αν προχώρησε τον προηγούμενο μήνα στην προβλεπόμενη οικονομική της συνεισφορά.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει υπαλλήλους της UNRWA ότι είναι μέλη της Χαμάς ή συνεργάζονται με την παλαιστινιακή οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της πτέρυγας.

Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και μελετά επί του παρόντος τα στοιχεία, όμως ακόμη δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συμπεράσματα.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος