Αποκλειστικό: Η κάμερα της ΕΡΤ σε μυστικό κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών μαχητών (video)

Μπορεί το Λουγκάνσκ να έπεσε στα χέρια των Ρώσων, οι Ουκρανοί όμως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, όχι μόνο με τον τακτικό στρατό τους αλλά τις επίλεκτες ομάδες κρούσης που εκπαιδεύονται για να ριχτούν στη μάχη. Η κάμερα της ΕΡΤ και η Κάτια Αντωνιάδη βρέθηκαν σε μυστική τοποθεσία, στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, όπου ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης μαχητών.

Η στρατιωτική εκπαίδευση εθελοντών πολιτών στην Ουκρανία λειτουργεί ως ένα κρυφό όπλο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Χιλιάδες πολίτες έχουν εγγραφεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες μάχης και πολέμου.

Για πρώτη φορά φτιάχνεται στην Ουκρανία μια επίλεκτη ομάδα κρούσης. Στουρμαβόι μπαταλιόν στα ουκρανικά, που υπολογίζεται ότι αριθμεί περισσότερους από 4.000 στρατιώτες. Εκπαιδευτές τους έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου με στόχο να εκπαιδεύσουν τη μονάδα ώστε κάθε μέλος της να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και μα γυρίσει σώο μετά τη μάχη.

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στη μυστική τοποθεσία, στην Ανατολική όχθη του Δνείπερου, όπου ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης επιλέκτων.

Εκπαιδεύονται σε δύο είδη επίθεσης: το δυναμικό και το τακτικό. Το δυναμικό, όπως μας εξηγούν, είναι απλό: αφορά στη μάχη με τα όπλα. Το τακτικό είναι πιο εξειδικευμένο και αφορά στη διαχείριση της κατάστασης.

Αποκλειστικό: Η κάμερα της ΕΡΤ σε μυστικό κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών μαχητών (video)

Ο εκπαιδευτής «Μπέντζαμιν» Χμάρα, περιγράφει: «Ο εχθρός υπερτερεί σε εξοπλισμό, σε οπλισμό και σε ανθρώπους. Αλλά εμείς έχουμε τη θέληση και τη δύναμη. Ο εχθρός δεν τα έχει αυτά. Γι’ αυτό κι εμείς μπορούμε να εκπαιδεύουμε τους μαχητές μας πολύ γρήγορα. Υπό κανονικές συνθήκες οι στρατιωτες τα μαθαίνουν σε δυο-τρία χρόνια, τώρα δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και πρέπει να τους τα μάθουμε όλα γρήγορα και με σωστή τεχνική».

Πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας μαθαίνουν όχι μόνο να χειρίζονται οπλικά συστήματα αλλά εκπαιδεύονται και σε πρώτες βοήθειες, εκκαθαρίσεις, δύο είδη επίθεσης και μάχες τακτικής.

Άλλος μαχητής αναφέρει: Πριν τον πόλεμο απασχολούμουν στις κατασκευές. Όταν ξεκίνησε η εισβολή πήγα εθελοντής, έχουμε πάρα πολλά άτομα σαν κι εμένα. Σ’ αυτή τη φάση εκπαιδευόμαστε, περνάμε εκπαίδευση, για να διώξουμε τον εχθρό από τη χώρα μας.

Ο «Μπέντζαμιν» Χμάρα, συνεχίζει: «Το σύστημα είναι απλό: ο άνθρωπος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να ενεργήσει κι όχι να περιμένει να συμβεί κάτι πρώτα. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε άτομα που πολεμούν από το 2014 -εδώ ξέρετε ότι ο πόλεμος δεν είναι τετράμηνος, έχει ξεκινήσει από το ‘14, διαρκεί ήδη οχτώ χρόνια. Και πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο, νομίζω άλλωστε ότι όλος ο κόσμος όχι μόνο η Ουκρανία είναι σε στάδιο μεταμόρφωσης».

Οι εκπαιδευτές έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου και βρίσκονται στην Ουκρανία εθελοντικά. Εξοπλισμό παρέχει ο ουκρανικός στρατός ενώ όλες οι μονάδες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στη βοήθεια που στέλνουν ευρωπαίοι εταίροι και άλλες χώρες.

ΚΙΕΒΟ αποστολή ΚΑΤΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
κάμερα: ΦΩΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ήχος: ΓΙΩΤΑ ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος