Αποκλειστικό ΕΡΤ – ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουν τεράστιες προοπτικές βελτίωσης (video)

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, για τη στάση της Τουρκίας, τη θέση της Ουγγαρίας στην Ευρώπη αλλά και το μεταναστευτικό.

Οι σχέσεις Ελλάδας Ουγγαρίας έχουν τεράστιες προοπτικές βελτίωσης, τόνισε ο Πέτερ Σιγιάρτο.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Θωμά

«Η Ουκρανία είναι γειτονική μας χώρα, όλα τα λεπτά και οι ημέρες που χάνονται με τον πόλεμο στην περιοχή μας αποτελούν απειλή ασφαλείας για την Ουγγαρία. Μας ενδιαφέρει η ταχεία λήξη του πολέμου το συντομότερο δυνατόν, καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Σιγιάρτο.

Εξαρτόμαστε κατά 85% από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο γι’ αυτό ζητήσαμε εξαίρεση από το εμπάργκο και δεν συζητάμε καθόλου για το θέμα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ψηφίσαμε ως τώρα υπέρ και των έξι πακέτων κυρώσεων (κατά της Ρωσίας) στις Βρυξέλλες, ποτέ δεν ανοίξαμε τη συζήτηση για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι κυρώσεις γιατί πιστεύω ότι η ανάλυση και αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων πρέπει να γίνει μετά το τέλος του πολέμου, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες συζητήσεις, για εμάς όμως υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε κίνδυνο την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Είναι η Τουρκία συνεπής στη γραμμή του ΝΑΤΟ ή παίζει διπλό παιχνίδι με τη Ρωσία, ήταν ένα από τα ερωτήματα της ΕΡΤ προς τον Ούγγρο αξιωματούχο, ο οποίος τοποθετήθηκε λέγοντας:

«Η Τουρκία τήρησε σθεναρή στάση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, και εκτιμάμε και σεβόμαστε ιδιαίτερα την απόπειρα της Τουρκίας να προσφέρει την πλατφόρμα – το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο ίδιος μίλησε και για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας: «Η Τουρκία είναι φίλος και σύμμαχος της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχέσεις γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ απέχουν από το να είναι ιδανικές, ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να το επιλύσουν αυτό γιατί είμαστε φίλοι και με τις δύο χώρες, γιατί είναι δυσάρεστο για εμάς να παρακολουθούμε τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών».

Αναφερθείς στα ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, τόνισε: «Οι αρχές τις εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας δεν πρέπει να παραβιάζονται και να καταλύονται. Όπως εμείς περιμένουμε από τους άλλους να σέβονται την κυριαρχία μας, σεβόμαστε την κυριαρχία όλων των άλλων».

«Εκτιμούμε και επαινούμε την Ελλάδα για τις προσπάθειες της να θωρακίσει τα σύνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο Πέτερ Σιγιάρτο και υπογράμμισε σχετικά: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο παρανόμων μεταναστών σε ουγγρικό έδαφος, υπάρχει μόνο ένας τρόπος που επιτρέπουμε την είσοδο στην Ουκρανία, που είναι ο νόμιμος τρόπος».

Για το αν είναι ακροδεξιά -όπως κατηγορείται- η κυβέρνηση Όρμπαν, αλλά και το ποια είναι η ιδεολογική της ταυτότητα, ήταν ένα ακομη ερώτημα προς τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε:

«Είμαστε μια πατριωτική κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτικές που βασίζονται στις αξίες της Χριστιανοδημοκρατίας, και είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον, πάνω από όλα, και σίγουρα είμαστε Δεξιοί, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό».

Ο Πέτερ Σιγιάρτο είναι θαυμαστής του ελληνικού τοπίου και έρχεται συχνά στην Ελλάδα για διακοπές, έκανε γνωστό ακόμη στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσε αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος