Αποκλειστικά πλάνα του Sky News δείχνουν Ρώσουν στρατιώτες να ψάχνουν για παιδιά σε ορφανοτροφείο στην Ουκρανία

Οι ισχυρισμοί ότι ο ρωσικός στρατός έχει απαγάγει παιδιά αποτέλεσαν μερικές από τις πιο ανησυχητικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι του Sky News σε δυο ορφανοτροφεία στη Χερσώνα, βρέθηκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τη γενναιότητα που επέδειξαν απλοί Ουκρανοί πολίτες στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τις ενέργειες των ρώσων στρατιωτών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός απήγαγε 97 παιδιά όταν αποχώρησε από τη Χερσώνα.

Ο Βολοντίμιρ Σαχάιντακ είναι διευθυντής ορφανοτροφείου στο χωριό της Στεπάνιβκα έξω από τη Χερσώνα.

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή λέει ότι ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προστατέψει τα 52 παιδιά του ορφανοτροφείου του. Είχε δει τι είχαν κάνει οι Ρώσοι στα ορφανά του Ντονμπάς το 2014.

«Είδαμε τους ρώσους προπαγανδιστές να λένε ότι έπρεπε να πάρουν τα ορφανά και να τα παραδώσουν σε στρατιωτικές σχολές, να τα κατηχήσουν και να τα αφήσουν να πολεμήσουν για τη Ρωσία», είπε.

«Ήταν τρομακτικό, έτσι αρχίσαμε να κρύβουμε τα παιδιά γιατί καταλάβαμε ότι θα τα έπαιρναν».

Όπως αποδείχτηκε, οι φόβοι του κ. Σαχάιντακ βγήκαν αληθινοί.

Αποκλειστικά πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του ορφανοτροφείου στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Sky News δείχνουν τη στιγμή που οι ρώσοι στρατιώτες φτάνουν για να βρουν τα παιδιά.

Τα πλάνα δείχνουν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας, της FSB, να προηγούνται στρατιωτών με τουφέκια μέσα σε ένα κτίριο που θα έπρεπε να είναι ένας τόπος ασύλου.

«Κατάσχεσαν όλους τους φακέλους των παιδιών», δήλωσε ο Βολοντίμιρ στο Sky News, «επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονταν τα παιδιά, έτσι πήραν αρχεία, πήραν υπολογιστές, πήραν το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επειδή ήθελαν να μάθουν πού είχαν πάει τα παιδιά».

Τα παιδιά είχαν φύγει επειδή η κοινότητα είχε εισακούσει το κάλεσμα από το ορφανοτροφείο να τα κρύψει. Όλο το χωριό συσπειρώθηκε για να τα προστατεύσει, παίρνοντάς τα, τρία ή τέσσερα ανά οικογένεια. Κινδύνευαν να εκτεθούν από δωσίλογους στους Ρώσους και να συλληφθούν ή να πυροβοληθούν.

Οι Ρώσοι δεν βρήκαν ποτέ τα ορφανά, αλλά έστειλαν άλλα δεκαπέντε παιδιά από άλλα μέρη της Ουκρανίας για να τα φροντίσει το ορφανοτροφείο. Το Sky News είδε βίντεο που δείχνει το προσωπικό του ορφανοτροφείου να τα φιλοξενεί και να τα αντιμετωπίζει ως δικά του παιδιά.

Όταν τελικά οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή, ήρθαν και πήραν μαζί τους και τα 15 παιδιά. Το ορφανοτροφείο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Η δασκάλα του ορφανοτροφείου Οξάνα περιέγραψε την ημέρα που τα πήραν.

«Τα έβαλαν σε αυτά τα στρατιωτικά οχήματα και τα πήραν, στρατιώτες με πολυβόλα, οπότε φυσικά τα παιδιά φοβήθηκαν και δεν ήξεραν πού τα πήγαιναν».

Δεν ήταν τα μόνα, το Sky News ερεύνησε επίσης ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι πήραν πολύ μικρότερα παιδιά από ένα άλλο ορφανοτροφείο στο κέντρο της Χερσώνας.

Η Νατάλια Καντίροβα ζει δίπλα στο ορφανοτροφείο. Περιέγραψε επίσης τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός ήρθε να απαγάγει τα παιδιά.

«Όταν έβγαζαν τα παιδιά, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στέκονταν περιμετρικά και στρατιώτες για να μην τραβήξει κανείς βίντεο».

Τα παιδιά ήταν νήπια, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, και λέει ότι η στιγμή αυτή την στοιχειώνει ακόμα.

«Φυσικά και ανησυχώ γι’ αυτά, είναι μικρά παιδιά. Είναι απλά εγκαταλελειμμένα παιδιά. Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, τι τους συνέβη ή πού τα πήγαν».

Η ουκρανική εισαγγελία λέει ότι οι Ρώσοι πήραν 48 ορφανά ηλικίας τριών έως πέντε ετών από το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο. Αναφέρει ότι άνοιξε ποινική δίωξη για την υπόθεση και κάλεσε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν την υπόθεση.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι 13.000 παιδιά έχουν απελαθεί ή απαχθεί από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πηγή: news.sky.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος