Αποκαλύφθηκε ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ – η εγγονή του λέει ότι είναι αθώος

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία που  κατηγορείται ότι πρόδωσε τη 15χρονη Άννα Φράνκ, στην Γκεστάπο πιστεύει ότι μπορεί να είναι αθώος.

Η εγγονή του Arnold van den Bergh, λέγεται ότι είναι  «αναστατωμένη» που η φήμη του παππού της, έχει καταστραφεί από τους ισχυρισμούς.

Μια ομάδα ερευνητών εν ψυχρώ πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο των 77 ετών και ονόμασαν τον Βαν Ντεν Μπέργκ, ως τον άνθρωπο που ενημέρωσε τους Ναζί, για τη μυστική κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Είπαν ότι παρέδωσε διευθύνσεις εβραϊκών χρηματοκιβωτίων για να αποσπάσει την εύνοια των Γερμανών και να σταματήσει την αποστολή της οικογένειάς του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλά η εγγονή του πιστεύει ότι, αν και «ντρέπεται» για τους ισχυρισμούς, υπάρχουν ασυνέπειες στα στοιχεία με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι ο παππούς της, πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ.

Λέει ότι ο παππούς της, η σύζυγός του και οι τρεις κόρες τους κρυβόντουσαν ήδη σε διαφορετικές τοποθεσίες σε κρησφύγετα με την αντίσταση μέχρι το 1944, όταν η οικογένεια της Άννας Φράνκ, πιάστηκε  από τους Ναζί και ο παππούς της δεν είχε κίνητρο να αποκαλύψει την τοποθεσία τους.

Μιλώντας αποκλειστικά στο MailOnline, ο οικογενειακός φίλος Paul Theelen, του οποίου ο παππούς έκρυψε τη μικρότερη κόρη του Βάν Ντε Μπεργκ, Anne-Marie, μεταξύ 1943 και 1945, δήλωσε: «Ανησυχεί ότι αυτό επηρεάζει το καλό όνομα της οικογένειάς της. Αυτό ισχύει ήδη αυτή την εβδομάδα. Είναι αναστατωμένη με τις αποκαλύψεις και δεν  ξέρει αν είναι αληθινές ή όχι. Δεν ήξερε τίποτα για αυτούς τους ισχυρισμούς μέχρι που οι ερευνητές της είπαν γι ‘αυτούς. Ισχυρίζονται ότι ο παππούς της πρόδωσε την Άννα Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του. Αλλά αυτό δεν  βγάζει νόημα ως κίνητρο. Είχε τρεις κόρες και όλες κρυβόντουσαν εκείνη την εποχή.”

————————————

Μια εξαετής έρευνα από τις ολλανδικές αρχές για την προδοσία της Άννας Φρανκ εντόπισε έναν ύποπτο για την προδοσία και τον επακόλουθο θάνατο αυτού του κοριτσιού, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα, Εβραίκα θύματα του Ολοκαυτώματος, που έγραφε το ημερολόγιό της για 2 χρόνια.

Η κρυψώνα της προδόθηκε στους Ναζί από τον Εβραίο συμβολαιογράφο Arnold van der Berg, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), Vincent Pancock, και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στο κρησφύγετό της στο Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Βαν ντεν Μπεργκ να πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του, δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Peter van Twisk, ανέφερε το Tanjug.

Όπως ανακοινώθηκε, η προσπάθεια ταυτοποίησης του προδότη δεν είχε στόχο να οδηγήσει σε ποινική δίωξη, αλλά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας μεγάλες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, καταρτίστηκε μια κύρια βάση δεδομένων με λίστες συνεργατών των Ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενη έρευνα για την αποκάλυψη νέων ενδείξεων.

Δεκάδες σενάρια και τοποθεσίες των υπόπτων απεικονίστηκαν στον χάρτη προκειμένου να εντοπιστεί ο προδότης, με βάση τη γνώση της κρυψώνας και το κίνητρο.

Οι Ναζί βρήκαν την Άνα, στις 4 Αυγούστου 1944, μετά από δύο χρόνια σε ένα μυστικό δωμάτιο όπου κρυβόταν.

Η κυρία Mip Gis, μια από τις βοηθούς αυτής της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο της Ana σε ασφαλές μέρος, μέχρι που ο πατέρας της Ana, Otto, το δημοσίευσε το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Ana στο στρατόπεδο Bergen Belsen σε ηλικία 15 ετών.

Το ημερολόγιό της έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες, με τίτλο «The Diary of Anne Frank», στο οποίο περιέγραψε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της για 2 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κρυβόταν από τους Ναζί.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος