Βελιγράδι, Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Σερβία η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να αποδεχθεί το αίτημα για την ένταξη του Κόσοβο.
Στην έκτακτη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Απριλίου, υπέρ της αποδοχής του αιτήματος για το Κόσοβο που κατέθεσε η Αλβανία, ψήφισαν 33 από τις 46 χώρες μέλη. Επτά χώρες το καταψήφισαν (Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία) ενώ στάση ουδετερότητας τήρησαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την απόφαση και δήλωσε απογοητευμένος από την στάση κάποιων χωρών και κυρίως αυτών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, όπως η Ελλάδα και η Σλοβακία. Για την Μολδαβία και την Ουκρανία ανέφερε ότι η Σερβία θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας όταν θα βρεθούν στο ΣτΕ θέματα που αφορούν τις δύο αυτές χώρες. «Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣτΕ στο Ρέικιαβικ (σ.σ. τον Μάιο) θα κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση να συμπεριληφθεί και η Σερβία σ αυτό το ψήφισμα. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση μας τότε δεν θα εγκρίνουμε το σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία και την Μολδαβία και δεν θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσης αφού απαιτείται συναίνεση» δήλωσε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε ικανοποίηση στο Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι χαιρέτισε την απόφαση και ευχαρίστησε τις χώρες που υποστήριξαν το αίτημα του Κοσόβου. «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση της διαδικασίας για την πλήρη ένταξη σ αυτόν τον σημαντικό διεθνή Οργανισμό. Η χώρα μας θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το ΣτΕ θα προσθέσει αξία στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα μας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο Άλμπιν Κούρτι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος