Aποχωρεί από την πολιτική ζωή του Ιράκ ο σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ

Array

Ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ, ανακοίνωσεότι αποχωρεί «οριστικά» από την πολιτική και ότι κλείνει τα πολιτικά του γραφεία, την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση.

«Αποφάσισα να μην εμπλέκομαι στις πολιτικές υποθέσεις. Ανακοινώνω λοιπόν τώρα την οριστική μου αποχώρηση», έγραψε ο Σαντρ στο Twitter, εν μέσω πλήρους πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, όπου διάφορες πολιτικές ομάδες αντιπαρατίθενται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Ο Σαντρ επέκρινε επίσης τους πολιτικούς ηγέτες των σιιτών οι οποίοι δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις του για μεταρρυθμίσεις.

Το κίνημα του Μοκτάντα αλ Σαντρ είχε κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αφού απέκλεισε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες.

Τον Ιούνιο απέσυρε τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο και άσκησε πιέσεις μέσω κινητοποιήσεων, αντλώντας δύναμη από την σιιτική εργατική τάξη στην οποία έχει μεγάλη επιρροή. Ωστόσο η αποχώρηση των βουλευτών του κινήματος του Σαντρ άνοιξε τον δρόμο στους αντιπάλους του, τους υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες του Πλαισίου Συνεργασίας να επιλέξουν τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Από τα τέλη Ιουλίου υποστηρικτές του Σαντρ έχουν καταλάβει το κοινοβούλιο και έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις σε κυβερνητικά κτίρια, εμποδίζοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και πρωθυπουργού.

Η σημερινή ανακοίνωση εγείρει φόβους ότι οι υποστηρικτές του σιίτη κληρικού ενδέχεται να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Ο Σαντρ έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν την απόσυρσή του από την πολιτική ζωή του Ιράκ, αν και στη συνέχεια ανακάλεσε.

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ συνεδριάζει την Τρίτη 30/8 για να αποφασίσει αν θα πρέπει να διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος