Από το Erasmus στο Alma: Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας από την Κομισιόν

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η νεολαία μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ΕΕ το μέλλοντος, τόνισε στην ομιλία της για την κατάσταση στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της» και απαιτείται η εμψύχωση όλων εκείνων που ξεχνιούνται πίσω, εκείνων που δεν έχουν δουλειά αλλά και εκείνων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής που φέρει την ονομασία ALMA το οποίο θα προσφέρει στους νέους αυτούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωρινή εργασιακή εμπειρία σ᾽ ένα άλλο κράτος μέλος, αφού κατά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αξίζουν και αυτοί να ζήσουν μια εμπειρία σαν το Erasmus των φοιτητών» με στόχο να αναπτύξουν ικανότητες, να δημιουργήσουν δεσμούς και να διαμορφώσουν τη δική τους ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποια ηλικιακή ομάδα θα απευθύνεται το πρόγραμμα.

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι ήδη γνωστό σε πολλές χώρες της ΕΕ όπως την Γαλλία και την Γερμανία, στο οποία υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης της ξένης γλώσσας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, με κρατική χρηματοδότηση, ενώ τώρα επεκτείνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εάν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή κατ᾽ εικόνα τους, συνέχισε η Φον ντερ Λαίεν, «οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωσή μας πρέπει να διαθέτει ψυχή και όραμα που θα τους συγκινούν».

Αυτός είναι και ο λόγος, κατά την ίδια, ώστε να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους. Επίσης, συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. «Είναι το δικό τους μέλλον και θα πρέπει να είναι και η δική τους Διάσκεψη, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «όπως δηλώσαμε στην αρχή της θητείας μας, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να δώσει συνέχεια στα ζητήματα που θα αποφασιστούν από τη Διάσκεψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος