Από την Κίνα αρχίζει ο Π.Ο.Υ. τη διερεύνηση για την προέλευση της πανδημίας

Το εξαιρετικά δύσκολο έργο – να ανακαλύψει την προέλευση της πανδημίας COVID-19-ανακοίνωσε ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η μελέτη θα αρχίσει στη Γουχάντην πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός – και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Κίνα και στην υπόλοιπη υφήλιο. Η διερεύνηση της πορείας της διασποράς του ιού είναι σημαντική για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών μεταδόσεων από ζώα, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έρευνα δεν θα είναι εύκολη.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μεταπήδησε στους ανθρώπους είναι άγνωστος. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το ότι μπορεί να βρεθεί από που ξεκίνησε ο θανατηφόρος ιός.

Παράλληλα οι κυβερνήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές με την πολιτική διάσταση της πανδημίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλεί τον ιό ως τον ιό από την Κίνα, ενώ η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ιός της Κίνας και δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες από τις έρευνες που γίνονται στη χώρα για την προέλευση του ιού.

Το σχέδιο του Π.Ο.Υ.

Μια διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, ιολόγων και ερευνητών με εμπειρία στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την υγιεινή των τροφίμων θα ηγηθεί της έρευνας του ΠΟΥ για το COVID-19 και ήδη μιά ομάδα επιστημόνων βρίσκεται ήδη εκεί.

Οι έρευνες θα αρχίσουν από τη Γουχάν όπου  οι επιστήμονες  θα διερευνήσουν προσεκτικά την αγορά νωπού κρέατος στη Huanan, την οποία  είχαν επισκεφτεί πολλοί από τους οποίους εκδήλωσαν τα πρώτα περιστατικά Covid-19.  Η αποστολή του ΠΟΥ θα ερευνήσει τα άγρια ​​και τα ζώα σε εκτροφές που πωλούνται στην αγορά, όπως αλεπούδες, ρακούν και ελάφια. Θα ερευνήσουν επίσης και άλλες αγορές στη Γουχάν και θα εντοπίσουν την προέλευση των ζώων που διέρχονται από την Κίνα. Οι ερευνητές θα δώσουν προτεραιότητα σε ζώα που μπορεί να μολυνθούν με τον ιό, όπως οι γάτες και τα μινκ.

Η ομάδα θα εξετάσει επίσης και τα αρχεία νοσοκομείων της Γουχάν, για να διερευνήσει αν ο ιός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ερευνητές θα πάρουν συνέντευξη από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με COVID-19, για να εντοπίσουν που εκτέθηκαν και θα εξετάσουν δείγματα για παρουσία αντισωμάτων που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες υγείας, τεχνικούς εργαστηρίων και αγρότες εβδομάδες και μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.Η αρχική έρευνα στη Γουχάν θα παρέχει στοιχεία για μακροπρόθεσμες μελέτες αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και εκτός της Κίνας. «Η τοποθεσία που εντοπίζεται η πανδημία για πρώτη φορά δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα από πού ξεκίνησε», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Επιστήμονες από τη Γερμανία επισημαίνουν ότι η έρευνα θα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα σε θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπως ρακούν και μοσχογαλή, τα οποία είχαν σημαντικό ρόλο στην επιδημία του SARS το 2002.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος