Απεβίωσε στα 84 της η θρυλική μπαλαρίνα Carla Fracci, σύμβολο του Teatro alla Scala του Μιλάνου

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η Κάρλα Φράτσι (Carla Fracci), 84 ετών, απεβίωσε σήμερα το πρωί στο σπίτι της στο Μιλάνο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της υγεία της. 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Φράτσι αποτέλεσε θρύλο, εφόσον κατετάγει ανάμεσα στις πιό διάσημες μπαλαρίνες παγκοσμίως. 

Κόρη χειριστή τραμ του Μιλάνου, ξεκίνησε τον χορό στα 10 της χρόνια και ξεχώρισε αμέσως με το ταλέντο της και την εξαιρετική απλότητά της. Χόρεψε με τους διασημότερους χορευτές της τελευταίας 70ετίας: Νουρέγιεφ, Μισκόβιτς, Βασιλίεφ ως και τους Εζραλοβ, Γιάνκου, Μπόλε και Μούρου στα θέατρα όλου του κόσμου. 

Από τη δεκαετία του 1980 σκηνοθέτησε το σώμα του μπαλέτου, στην πόλη που λάτρεψε και που την λάτρεψε, τη Νάπολη, στο Θέατρο Σαν Κάρλο, στην συνέχεια στην Αρένα της Βερόνας όπως και στην Όπερα της Ρώμης, όπου παρέμεινε μέχρι το 2010 και πιστή στην αγαπημένη διδακτική της δραστηριότητα, με ιδιαίτερη προσοχή στα νεαρά ταλέντα. 

Η καλλιτεχνική φήμη της Κάρλα Φράτσι συνδέεται κυρίως με τις ερμηνείες των ρομαντικών ρόλων όπως η Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, η Ιουλιέτα, η Σβανίλντα αλλά κυρίως η Τζιζέλ, ένα από τα πιό ρομαντικά μπαλέτα και εμβληματικά εργαστήριά της, ρόλο που υποδύεται με ένα μοντέρνο προσωπικό αποτύπωμα και χάρισμα, με χαλαρά μαλλιά και πολύ ελαφρύ tutu.

Η Κάρλα Φράτσι υπήρξε σημείο αναφοράς και έμπνευσης, αφού έγινε μητέρα και άφησε τις σκηνές για ένα διάστημα, κάτι που αποτέλεσε μια ‘γροθιά στο κατεστημένο’ της εποχής εφόσον το δεδομένο για μία μπαλαρίνα είναι να αφιερώσει τη ζωή της στο χορό. 

Οι κινήσεις εκτός πλαισίων και κατεστημένου όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ασχολήθηκε με παραστάσεις των προαστιακών θεάτρων, και παράλληλα το 2012 απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να σώσει σχολεία και σώματα μπαλέτου στην Ιταλία. 

Κατά την διάρκεια της 65χρονης καριέρα της, η Φράτσι υπεδύθηκε πάνω από 200 ρόλους. Πριν από λίγες εβδομάδες συμμετείχε στα ντοκιμαντέρ Corps de ballet αλλά και στα παρασκήνια του μπαλέτου La Scala μετά το lockdown, προετοιμάζοντας τον ‘’δικό” της χαρακτήρα, αυτόν της Τζιζέλ. 

Το Teatro Alla Scala του Μιλάνου δήλωσε σε επίσημο σημείωμα πως “η πόλη και ο χορός χάνουν μια ιστορική, θρυλική φιγούρα που άφησε ένα πολύ δυνατό σημάδι στην ταυτότητά μας και έχει συμβάλει θεμελιωδώς στο κύρος του ιταλικού πολιτισμού στον κόσμο”. Και πράγματι, αυτή είναι η αίσθηση όλων σήμερα στην Ιταλία και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος