«Απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους νεοναζί» – Το Κρεμλίνο για τους στόχους της επίθεσης – Πώς ερμηνεύεται

Είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που γίνεται πόλεμος με στόχο τους νεοναζί, για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «επί έτη η Δύση κωφεύει».

Η Ουκρανία «πρέπει να απελευθερωθεί και να καθαριστεί από τους Ναζί», επανέλαβε αργά το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καλούμενος να περιγράψει τους στόχους της ρωσικής επίθεσης.

«Κανένας δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας αλλά για ουδετεροποίηση και αποτροπή ανάπτυξης επιθετικού οπλοστασίου», σύμφωνα με τη νέα ρωσική επίσημη ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη κατοχή (της Ουκρανίας) στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.

Είπε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες μετά την κήρυξη πολέμου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δέχτηκε ερώτηση για την επόμενη ημέρα.  Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει άμεσα η ουκρανική Κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «δεν μπορεί να απαντήσει», ωστόσο ήδη  διαφαίνεται σενάριο Ουκρανίας υπό τη μορφή ομοσπονδίας με περιοχές διευρυμένης αυτονομίας.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας επιβεβαιώνει ότι υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των πολιτών της Ουκρανίας για αυτοδιάθεση, όπως είπε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένει κι άλλες περιοχές να ακολουθήσουν τους ρωσόφωνους του  Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ, που  από τη Δευτέρα «ανεξαρτητοποιήθηκαν» σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος