Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Η βρετανο-ιρανή Nazanin Zaghari-Ratcliffe αναμένεται να φύγει από το Ιράν όπου είχε τεθεί υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Zaghari-Ratcliffe κρατείται στο Ιράν για σχεδόν έξι χρόνια μετά τη σύλληψη της.
Η Βρετανο-Ιρανή μητέρα ενός τώρα 8 ετών κοριτσιού συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016 καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας πάρει την κόρη της Gabriella –τότε ούτε δύο ετών– για να δει τους συγγενείς της.
Κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την ιρανική κυβέρνηση και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, με παραμονή τέσσερα χρόνια στη φυλακή Evin της Τεχεράνης και ένα χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η βρετανική κυβέρνηση αλλά και η κ. Zaghari-Ratcliffe υπάλληλος του Ιδρύματος Reuters αρνούνταν πάντα τους ισχυρισμούς.
Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χτες (Τρίτη 15 Μαρτίου) ότι οι συνομιλίες οδεύουν προς το τέλος, καθώς εξέφρασε τις ελπίδες του, ότι η δοκιμασία της θα τελειώσει μετά την επιστροφή του διαβατηρίου της την Τρίτη.
Η βουλευτής των Εργατικών Tulip Siddiq (στην περιφέρεια των Ratcliffe) έγραψε στο twitter ότι η Nazanin Zaghari-Ratcliffe βρίσκεται στο αεροδρόμιο στο Ιράν για να ταξιδέψει στο σπίτι της.
https://twitter.com/TulipSiddiq/status/1504037872206241795?s=20&t=smKFFPqefZ0cU7Z5QMGSzw
Ενώ οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων παραμένουν ασαφείς, είναι πιθανό να συνδέονται με χρέος 400 εκατομμυρίων λιρών στο Ιράν από το Ηνωμένο Βασίλειο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, για στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν παραδόθηκε ποτέ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος