Απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ

Με βάση την απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell, 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες κηρύχθηκαν personae non gratae για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί ως απάντηση στις παράνομες και ανατρεπτικές ενέργειες από ορισθέντα μέλη της ρωσικής αποστολής κατά των συμφερόντων και της ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών μελών της. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις.

Δυνάμει του άρθρου 16 του Πρωτοκόλλου 7 της Συνθήκης, τα προνόμια και οι ασυλίες των ενδιαφερόμενων Ρώσων πολιτών θα ανακληθούν και θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το βελγικό έδαφος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο κάλεσε τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, το απόγευμα για να τον ενημερώσει για την απόφαση αυτή.

Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που αυξάνονται οι αναφορές για θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις που έχουν τώρα απελευθερωθεί, ιδίως το Bucha. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος