Απάτη €600 εκατ. εις βάρος του Ταμείου Ανάκαμψης – Το εγκληματικό δίκτυο απλωνόταν σε 4 χώρες

Σύνοψη
  • Η αστυνομία κατάσχεσε ακίνητα, λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, κοσμήματα και ρολόγια και αυτοκίνητα πολυτελείας.  
  • Το 2023 πολλαπλασιάστηκαν στην Ευρώπη οι υποθέσεις απάτης που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν χθες Πέμπτη στη σύλληψη 22 υπόπτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για μια απάτη τεραστίων διαστάσεων που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποφασίστηκε στην ΕΕ για την περίοδο μετά την πανδημία.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί από αστυνομικές μονάδες εξειδικευμένες στις οικονομικές απάτες στις τέσσερις χώρες συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ύποπτη για απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ιταλία.

Απάτη €600 εκατ. εις βάρος του Ταμείου Ανάκαμψης – Το εγκληματικό δίκτυο απλωνόταν σε 4 χώρες
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Andrew Medichini)

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπου κατάσχεσαν και δέσμευσαν ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, ακριβά κοσμήματα, καθώς και ρολόγια και αυτοκίνητα πολυτελείας.  

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αφού προβλέπει προς διαχείριση και δαπάνη 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

Όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, η φερόμενη απάτη τέθηκε σε εφαρμογή από εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισαν μετρητά για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρητικά είχαν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση ιταλικών εταιρειών.

Οι ειδικοί της αστυνομίας ξετύλιξαν το κουβάρι των ύποπτων συναλλαγών και εντόπισαν το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών, που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών που στήθηκαν έξυπνα σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία και Ρουμανία σχολίασε η ιταλική οικονομική αστυνομία.

Η εγκληματική οργάνωση χειριζόταν προηγμένες μεθόδους ξεπλύματος χρήματος, αφού χρησιμοποιούσε γι’ αυτό το σκοπό τεχνολογίες αιχμής, όπως διακομιστές νέφους (cloud servers) που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, περιουσιακά στοιχεία υπό μορφή κρυπτονομισμάτων και τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων.

Την τελευταία δεκαετία, οι εγκληματικές οργανώσεις γίνονται όλο και πιο επιδέξιες στο να αποσπούν κεφάλαια που διανέμει η ΕΕ για ανάπτυξη και ανάκαμψη, έχοντας στόχο να διευρύνουν τις πηγές και τις παραδοσιακές ροές των εισοδημάτων τους, όπως οι εκβιασμοί και οι ληστείες, επωφελούμενες των επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), ο αριθμός των ερευνών για οικονομικές απάτες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης εκτοξεύτηκε το 2023. Πάνω από 200 έρευνες ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με το Ταμείο σε όλη την ΕΕ, αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022, όταν η εκταμίευση βρισκόταν στα πρώτα στάδια, είχαν ξεκινήσει μόλις 15 έρευνες. Πλέον, οι έρευνες που σχετίζονται το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% όλων των ερευνών απάτης που διεκπεραιώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με την Ιταλία να βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση, αφού εκεί υπάρχουν αυτή τη στιγμή 179 έρευνες ανοιχτές για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος