Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν

Στραμμένα τα βλέμματα όλων είναι στην πολυαναμενόμενη συνάντηση, σήμερα Τετάρτη 16/6, μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Με τις δύο πλευρές να ρίχνουν τις τελευταίες ώρες τους τόνους, όλοι οι αναλυτές αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ειδυλλιακό τοπίο της βίλας Λα Γκρανζ, στη Γενεύη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη μια τοπική ώρα, αρχικά παρουσία των δύο υπουργών εξωτερικών και εν συνεχεία με αντιπροσωπείες και θα ακολουθήσουν, ξεχωριστά, οι συνεντεύξεις τύπου των Μπάιντεν και Πούτιν.

Με όλα τα φλέγοντα ζητήματα να είναι ανοικτά και τη χρήση φρασεολογίας το προηγούμενο διάστημα να μη θυμίζει σε τίποτα διπλωματική αβρότητα, η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο ηγετών είναι το ζητούμενο, αν και η συνάντηση δεν θα είναι μεταξύ φίλων. Από το Κρεμλίνο τονίζουν ότι δεν περιμένουν πολλά, αλλά ό,τι προκύψει, σίγουρα θα είναι χρήσιμο.

Επί Προεδρίας Μπάιντεν το κλίμα με τη Ρωσία έφτασε στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες με τα δηλητηριώδη σχόλια ανάμεσα στους δύο ηγέτες να είναι συνεχή.

Την αρχική δήλωση του Ρώσου προέδρου πως: «Στο Χόλιγουντ, υπάρχουν κάποιες ριζωμένες αντιλήψεις, αντριλίκι, που μπορούν να αναγνωριστούν ως κινηματογραφική τέχνη. Είναι μέρος του αμερικανικού πολιτικού πολιτισμού και μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές. Αλλά όχι εδώ. Εδώ δεν θεωρείται φυσιολογικό», διαδέχθηκε μια πιο μετριοπαθής:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολιτικός καριέρας. Έχει περάσει όλη του τη ζωή στην πολιτική» και τον Τζο Μπάιντεν να επισημαίνει πως: «Έχω συναντηθεί μαζί του. Είναι έξυπνος, είναι σκληρός και ανακάλυψα ότι είναι όπως λέμε όταν παίζουμε μπάλα, ένας άξιος αντίπαλος».

Η επιλογή της Γενεύης είναι συμβολική καθώς εκεί είχαν συναντηθεί ο Ροναλντ Ρήγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Αυτό που λένε στον Λευκό Οίκο είναι ότι δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, θα τεθούν όμως οι βάσεις για να διερευνηθεί σε ποια θέματα οι δύο χώρες θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να βρουν κοινό τόπο για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας.

Από την πλευρά της η Μόσχα προσδοκά να ανοίξει ξανά μια στοιχειώδης φόρμα επικοινωνίας καθώς οι πρεσβείες των δυο χωρών υπολειτουργούν μια και η ελίτ των διπλωματών τους έχουν ανακληθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος