Αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα

Ένας 60χρονος που έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία της συζύγου και των δύο παιδιών τους το 1994 θα εκτελεστεί απόψε (31/7) με θανατηφόρα ένεση στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Θα είναι η ένατη εκτέλεση θανατοποινίτη σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία από την αρχή του έτους.

Ο Έντουαρντ Ζακζέφσκι, πρώην σμηνίας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχει ομολογήσει πως σκότωσε την 34χρονη σύζυγό του, τον 7χρονο γιο τους και την 5χρονη κόρη τους, όταν έμαθε πως η σύζυγός του ήθελε διαζύγιο. Αρχικά διέφυγε στη Χαβάη, αλλά παραδόθηκε στις αρχές τέσσερις μήνες αργότερα αφού τον αναγνώρισαν περίοικοι μετά την προβολή τηλεοπτικής εκπομπής για ανεξιχνίαστους φόνους.

Από την αρχή του έτους έχουν γίνει μέχρι στιγμής 26 εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ: 21 με θανατηφόρες ενέσεις, τρεις με εισπνοή αζώτου – αμφιλεγόμενη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στην Αλαμπάμα το 2024 – και δύο από εκτελεστικό απόσπασμα (αμφότερες στη Νότια Καρολίνα).

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις (Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, κατ’ εντολή των κυβερνητών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος