Αντικαγκελάριος Χάμπεκ στην Άγκυρα: Ανοιχτή κόντρα με Ερντογάν για τη Χαμάς

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι συζητήσεις στην Άγκυρα είναι για θέματα οικονομικής συνεργασίας, η επίσκεψη όμως ξεκίνησε με μία κόντρα για το χαρακτηρισμό και το ρόλο της Χαμάς.

Αφορμή ήταν η λεκτική επίθεση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου για την ακύρωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ και οι δηλώσεις του για την Χαμάς, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «μαχητές απελευθερωτικού αγώνα» και «ελευθερωτές» της χώρας τους. Σημειώνεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο σήμερα, ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Ερντογάν: «Για μένα, η Χαμάς δεν είναι μια οργάνωση απελευθέρωσης, δεν αγωνίζεται για την ελευθερία του παλαιστινιακού πληθυσμού, αντίθετα, κατέσφαξε Ισραηλινούς και τώρα φέρει την ευθύνη για αυτό το τρομερό πόνο που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας». Στόχος είναι να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης στην περιοχή, τόνισε ο Χάμπεκ, θεωρεί σημαντικό το ρόλο της Τουρκίας «στις σημερινές δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες», με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση στην Εγγύς Ανατολή.

Στην Άγκυρα ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ μετέβη επικεφαλής οικονομικής και επιχειρηματικής αποστολής από τη Γερμανία. Σήμερα και κυρίως αύριο θα έχουν σειρά συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία, στο επίκεντρο είναι θέματα συνεργασίας στο εμπόριο αλλά και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και μέτρα για την προστασία του κλίματος.  

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος