Ανταπόκριση Μόναχο: Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Βαυαρική Βουλή

Σύνοψη
  • Την Τετάρτη 20 Μαρτίου ντύθηκε η Βουλή της Βαυαρίας, το «Μαξιμιλιανέουμ», τα χρώματα της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
  • Επετειακός τόμος για τα 200 χρόνια Ελληνο-Βαυαρικής Φιλίας

Δεν υπάρχει πιο ενδεδειγμένη πόλη εκτός Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου από το Μόναχο. Το μοναδικό μνημείο αφιερωμένο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 βρίσκεται στο κέντρο του Μονάχου: Τα «Προπύλαια» με τα ονόματα ελλήνων οπλαρχηγών κοσμούν από τα μέσα του 19ου αιώνα την «Πλατεία του Βασιλέως», από την εποχή που ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, μεταμόρφωνε το Μόναχο σε «Αθήνα του Ίζαρ».

Ανταπόριση: Γιώργος Παππάς

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου ντύθηκε η Βουλή της Βαυαρίας, το «Μαξιμιλιανέουμ», τα χρώματα της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ήταν συμβολικά η κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία για την εθνική επέτειο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Μονάχου, η «Ελληνική Ακαδημία Μονάχου» και Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας με υψηλόβαθμη εκπροσώπηση από τον κόσμο της πολιτικής, οικονομίας, επιστήμης και πολιτισμού της Βαυαρίας.

Ανταπόκριση Μόναχο: Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Βαυαρική Βουλή

Στην αίθουσα τελετών που δεσπόζει ο γιγαντιαίος πίνακας «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας» του Βίλχελμ φον Κάουλμπαχ, ως σύμβολο της νίκης του πολιτισμού επί της βαρβαρότητας, η πρόεδρος της βαυαρικής Βουλής, Ίλζε Άιγκνερ, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Βαυαρίας υποδειγματικές για την Ευρώπη ως κοινότητα κοινών αξιών. Εξήρε μάλιστα την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση μιλώντας για «αξιοσέβαστο οικονομικό θαύμα».

Ανταπόκριση Μόναχο: Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Βαυαρική Βουλή

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρα Μαρινάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο ευρύ πλέγμα των ελληνο-βαυαρικών σχέσεων από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα. «Το Μόναχο έχει μία ελληνική ψυχή που δημιουργεί πολύ ιδιαίτερα συναισθήματα σε εμάς τους Έλληνες. Αποτελεί κυριολεκτικά την ατμομηχανή της σχέσης μας με όλους τους Γερμανούς και τη Γερμανία. Και θεωρούμε ότι αυτή η ιδιαίτερη σχέση χρειάζεται να την τιμήσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο», είπε η κα Μαρινάκη στην ΕΡΤ. Με αφορμή την παρουσίαση του τόμου για τα 200 χρόνια ελληνο-βαυαρικής φιλίας, πρόσθεσε ότι «ήταν ιδανική ευκαιρία με την παρουσία όλου του πολιτικού κόσμου της Βαυαρίας να αναδείξουμε μαζί αυτά που μας συνδέουν όχι μόνον με το παρελθόν, αλλά μας ανοίγουν και κοινούς δρόμους για το μέλλον».

Ανταπόκριση Μόναχο: Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Βαυαρική Βουλή

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν (CSU), επισήμανε τη συνεισφορά της πρώτης γενιάς των «γκασταρμπάιτερ» στο οικονομικό «θαύμα» της Γερμανία και απηύθυνε ένα «εγκάρδιο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες, χωρίς τους οποίους η βαυαρική ατμομηχανή θα σταματούσε», όπως είπε. Σήμερα δραστηριοποιούνται από 100 μεγάλες επιχειρήσεις της Βαυαρίας στην Ελλάδα. Ο κ.Χέρμαν τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των συναντήσεων και της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των πολιτών και όχι μόνον των πολιτικών, με τις 12 αδελφοποιήσεις πόλεων Ελλάδας και Βαυαρίας, και την αποστολή 40 πυροσβεστών από τη Βαυαρία στην Πελοπόννησο το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίοι γνωρίζοντας πλέον πρόσωπα και τις συνθήκες της περιοχής μπορούν, αν χρειαστεί, να μεταβούν ξανά και να αναλάβουν αμέσως δράση – για το βαυαρό υπουργό, ένα «παράδειγμα βιωματικής Ευρώπης».

Ανταπόκριση Μόναχο: Επέτειος 25ης Μαρτίου στη Βαυαρική Βουλή

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνον παρελθόν και ιστορία. Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου, έχοντας θέση-κλειδί» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος στο Μόναχο, Βασίλης Γκουλούσης.

«Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στη Βαυαρική Βουλή είναι δείγμα της στενής φιλίας μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια, την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε, να τη συσφίξουμε και να τη διευρύνουμε», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της «Ελληνικής Ακαδημίας», δικηγόρος, Σταύρος Κωσταντινίδης. Η «Ελληνική Ακαδημία» ανέλαβε και την έκδοση του επετειακού, αναμνηστικού τόμου για τα 200 χρόνια των σχέσεων Ελλάδας-Βαυαρίας 1821 – 2021.

Επετειακός τόμος 200 χρόνια Ελληνο-Βαυαρικής Φιλίας

Στο πρώτο μέρος του τόμου γίνεται ιστορική παρουσίαση του βαυαρικού φιλελληνισμού και της περιόδου του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα. Ήταν η εδραία απόφαση του Λουδοβίκου να υποστηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κόντρα στην πολιτική του Μέτερνιχ, σημείωσε ο πρώην υπουργός Δρ. Λούντβιγκ Σπένλε παρουσιάζοντας τον τόμο, και ήταν η βαυαρική αποστολή που ανέλαβε το πρωτοφανές για την εποχή έργο της δημιουργίας του νεοσύστατου κράτους.

Το δεύτερο μέρος του τόμου καλύπτει την περίοδο από τη μαζική έλευση των ελλήνων «γκασταρμπάιτερ» μέχρι σήμερα και την παρουσία του ελληνισμού μέσα από κοινότητες και συλλόγους.

Παρουσιάζεται επίσης η πορεία και δράση της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Γερμανίας στη Βαυαρία έχοντας τις απαρχές στην ιστορική Σαλβάτορ-Κίρχε στο κέντρο του Μονάχου που είχε διαθέσει ο βασιλιάς Λουδοβίκος στην πρώτη κοινότητα των Ελλήνων στο Μόναχο και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη πτυχή των ελληνο-βαυαρικών σχέσεων αποτελεί η «Ελληνική Εκπομπή του Μονάχου», το πρόγραμμα παρήγαγε η Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR) για τους Έλληνες σε ολόκληρη τη Γερμανία, το οποίο ο ιδρυτής του Παύλος Μπακογιάννης μετέτρεψε στη διάρκεια της χούντας σε βήμα αντιδικτατορικού αγώνα.

Τόσο η επετειακή έκδοση «1821-2021» για τα 200 χρόνια Ελληνο-Βαυαρικής Φιλίας, όσο και η εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη βαυαρική βουλή έδειξαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Βαυαρίας δεν έχουν μόνον μεγάλο ιστορικό βάθος. Έχουν επίσης δυναμικό παρόν και αισιόδοξο μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος