Ανταλλαγές πυρών στην ανατολική Ουκρανία παρά τη μονομερή διαταγή Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Array

Ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σφυροκόπησαν την Παρασκευή πόλεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μονομερώς τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις για 36 ώρες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοινώνει ότι το Κίεβο βομβάρδισε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Η σύντομη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να αρχίσει στις 12:00 της Παρασκευής και θα ήταν η πρώτη πλήρης παύση από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Όμως οι δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν τόσο εξερχόμενα όσο και εισερχόμενα πυρά στην πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά την ώρα που υποτίθεται ότι θα άρχιζε η ρωσική κατάπαυση του πυρός.

Δημοσίευμα του Reuters ωστόσο μεταφέρει δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στη διάρκεια της εκεχειρίας των 36 ωρών, καθώς και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

«Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διαπιστώσει άμεσα αν υπήρξε κάποια ανάπαυλα από τις μάχες.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έπληξαν επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Κραματόρσκ στα ανατολικά, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας.

«Οι κατακτητές χτύπησαν την πόλη με πυραύλους δύο φορές», ανέφερε ο Κίριλο Τιμοσένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο κατοικιών, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

Η εντολή του Πούτιν να σταματήσουν οι μάχες κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστουγέννων ήρθε αφού η Μόσχα υπέστη τις χειρότερες αναφερόμενες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στον πόλεμο και καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεσμεύτηκαν να στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα και μια δεύτερη συστοιχία αεράμυνας Patriot για να βοηθήσουν το Κίεβο.

Η κατάπαυση του πυρός «δεν είναι σοβαρή»

Νωρίτερα, ο Τιμοσένκο δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είχαν πλήξει τη νότια πόλη Χερσώνα σε μια επίθεση που άφησε αρκετούς ανθρώπους νεκρούς ή τραυματίες.

«Μιλούν για κατάπαυση του πυρός. Με αυτούς είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο Τιμοσένκο.

Η Ουκρανία είχε ήδη απορρίψει την παύση – που θα διαρκούσε μέχρι το τέλος του Σαββάτου (00:00) – ως στρατηγική της Ρωσίας για να κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να ενισχύσει την άμυνά της μετά από μια σειρά ανατροπών στο πεδίο της μάχης.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μονομερής κατάπαυση του πυρός «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», ενώ ένας στενός του σύμβουλος δήλωσε ότι η Ρωσία «πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη» για να υπάρξει πραγματική υποχώρηση των εχθροπραξιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν εξίσου απορριπτικός, λέγοντας ότι ο Πούτιν απλώς «προσπαθεί να βρει λίγο οξυγόνο».

Από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η Ρωσία έχει καταλάβει τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο έχει ανακτήσει τμήματα της επικράτειάς του και αυτή την εβδομάδα έκανε λόγο για πρωτοχρονιάτικο χτύπημα που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Πέμπτη ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ερντογάν, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ηγέτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο εάν το Κίεβο αναγνωρίσει τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος