Ανησυχία στη Γεωργία για τα ρωσικά σχέδια κατασκευής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία

Τα σχέδια του Κρεμλίνου να κατασκευάσουν μια μόνιμη ναυτική βάση στην Αμπχαζία προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Γεωργία, η οποία έχει τα δικά της φιλόδοξα σχέδια για το ρόλο που μπορούν να έχουν τα εμπορικά της λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Αμπχαζία διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της Γεωργίας, όμως βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας και των αποσχιστικών δυνάμεων από τη δεκαετία του 1990.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ντε φάκτο ηγέτης της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να κατασκευαστεί μια ναυτική βάση στο λιμάνι της πόλης Οτσαμτσίρε.

Ανησυχία στη Γεωργία για τα ρωσικά σχέδια κατασκευής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία
Φώτο Αρχείου – Συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον ντε φάκτο ηγέτη της Αμπχαζίας Aslan Bzhania (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καταδίκασε το ρωσικό σχέδιο ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», όμως υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τη χώρα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μια άμεσα απειλητική ενέργεια.

Σε δήλωση που έκανε στο BBC, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γεωργίας, Νικολόζ Σαμκαράντζε, είπε ότι «ακόμη κι αν ξεκινήσουν σήμερα την κατασκευή της βάσης στην Οτσαμτσίρε, θα τους πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια να την ολοκληρώσουν. Επικεντρωνόμαστε σε πιο άμεσες απειλές, όχι σε απειλές που μπορεί να προκύψουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στους πολίτες της Γεωργίας που δολοφονούνται ή απάγονται από τις ρωσικές δυνάμεις στη γραμμή κατοχής που κρατά χωρισμένη τη Γεωργία από τα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που έχουν αποσχιστεί».

Σύμφωνα με τη ντε φάκτο διοίκηση της Αμπχαζίας, οι εργασίες βυθοκόρησης στην Οτσαμτσίρε θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μπορούν να πιάσουν στο λιμάνι μεγάλα εμπορικά πλοία με εκτόπισμα μέχρι 13.000 τόνους.

Εντούτοις, στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας του Κιέβου φοβούνται ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις στην Οτσαμτσίρε ως ασφαλή λιμένα. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η Ρωσία κάνει χρήση της νέας βάσης για να επιτεθεί στην Ουκρανία ή αν η Ουκρανία επιλέξει να χτυπήσει τα ρωσικά πλοία που θα βρίσκονται αγκυροβολημένα εκεί, τότε η Γεωργία θα αποτελεί μέρος του πολέμου ισχυρίζονται αναλυτές.

Κίνδυνος να ναυαγήσει το σχέδιο επέκτασης του λιμένα της Ανάκλια

Όμως ο κίνδυνος να παρασυρθεί η Γεωργία σε μια πολεμική σύρραξη δεν είναι η μόνη ανησυχία στη χώρα. Η Τιφλίδα σχεδιάζει να ξεκινήσει σημαντικές εργασίες επέκτασης του λιμένα της Ανάκλια, πολύ κοντά στην υπό ρωσικό έλεγχο Αμπχαζία, ώστε να δώσει ώθηση στο λεγόμενο Μεσαίο Διάδρομο, την ταχύτερη διαδρομή για μεταφορά φορτίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ευρισκόμενη σε στρατηγική θέση, η Ανάκλια αποτελεί κρίσιμο κόμβο για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι το 2030 το νέο λιμάνι θα μπορεί να μειώσει στο μισό το χρόνο μεταφοράς και να τριπλασιάσει τον όγκο των διακινούμενων εμπορευμάτων.

Ανησυχία στη Γεωργία για τα ρωσικά σχέδια κατασκευής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Nabil al-Jurani)

Το Κρεμλίνο αντιτίθεται σφοδρά στα σχέδια επέκτασης του λιμανιού διότι η διαδρομή παρακάμπτει τελείως τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίζεται ότι το νέο λιμάνι θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και αμερικάνικα πυρηνικά υποβρύχια.

Η αντιπολίτευση στη Γεωργία φοβάται ότι τα ρωσικά σχέδια στην Οτσαμτσίρε, σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την Ανάκλια, υποσκάπτουν τη στρατηγική σημασία του λιμανιού εκεί και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργώντας τις εργασίες επέκτασης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.

Η κυβέρνηση απορρίπτει ως αβάσιμους και παράλογους αυτούς τους ισχυρισμούς, αναρωτώμενη πώς είναι δυνατόν να συντάσσεται με τα ρωσικά συμφέροντα, όταν τα τελευταία χρόνια κατάφερε να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει ήδη υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ.

«Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί με το βόρειο γείτονά μας. Τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε τρεις πολέμους με τη Ρωσία και δεν διαθέτουμε ούτε την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, ούτε την οικονομική αλληλεγγύη της ΕΕ» τονίζει ο Νικολόζ Σαμκαράντζε, ο οποίος καταλήγει ότι οι εργασίες στην Ανάκλια θα επανεκκινήσουν σύντομα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου.

Πηγή: BBC            

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος