Ανησυχία της Ε.Ε. για ανάφλεξη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα (video)

Κορυφώνεται το σκληρό μπρα ντε φερ ΡωσίαςΕυρωπαϊκής Ένωσης. Η Μόσχα και η Πράγα προχωρούν σε εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, ενώ πεδίο τριβής αποτελεί η απεργία πείνας του Αλεξέι Ναβάλνι, ειδικά μετά τις διεθνείς προειδοποιήσεις ότι αν πεθάνει, θα υπάρξουν συνέπειες.

Μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ, ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει σαφές στις ρωσικές αρχές ότι είναι υπόλογες για την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι.

“Εάν η Ρωσία θέλει να δρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα έπρεπε να τον αφήσει ελεύθερο. Για αυτό ασκούμε πίεση σε διμερές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο” δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο πιο σκληρός επικριτής του Πούτιν μεταφέρθηκε τελικά σε άλλη φυλακή για να νοσηλευθεί, καθώς διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας. Οι προσωπικοί του γιατροί ισχυρίζονται ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητούν να τον εξετάσουν.

“Η υγεία του Ναβάλνι αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική. Εξετάζεται καθημερινά από γιατρό και συμφώνησε να του χορηγηθούν βιταμίνες” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητάμε να επιτραπεί να τον εξετάσουν ανεξάρτητοι γιατροί, καθώς όπως φαίνεται δεν έχει σταματήσει την απεργία πείνας” τόνισε ο καρδιολόγος Αλεξέι Έρλικ.

Κι ενώ οι οπαδοί του Αλεξέι Ναβάλνι ετοιμάζονται για νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την Τετάρτη, το Κρεμλίνο καλεί την Δύση να μείνει μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

“Απέναντι σε παράνομες διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας θα δράσουν σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι πολύ σημαντικό να σας θυμίσω ότι αυτές οι προκλητικές πράξεις δεν προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας” σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τέθηκε επί τάπητος και το φλέγον θέμα της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Προς το παρόν όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.

“Περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες συγκεντρώνονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία. Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι εμφανής” δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους και στην Τσεχία, η οποία κατήγγειλε την εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών της το 2014. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε προκλητικούς τους ισχυρισμούς, και προχώρησε σε απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών ως απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση της Πράγας.

 Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε.

Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, με το Κρεμλίνο να τονίζει για πολλοστή φορά ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν διπλωματικά ως τα απόνερα των ΗΠΑ.

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις που εξετάζει η Ε.Ε. να επιβάλει στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν είναι ούτε Ιράν, αλλά ούτε και Βόρεια Κορέα για να μπορεί κάποιος να την πιέσει με κυρώσεις. Υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα που είχαν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα το 2014 λόγω των γεγονότων της Κριμαίας ήταν όλοι οι δείκτες της ρωσικής οικονομίας να σημειώσουν αλματώδη άνοδο και παράλληλα να πληγούν, εξαιτίας των ρωσικών αντικυρώσεων, οι οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Κρεμλίνο έχει ήδη έτοιμες διπλωματικές και οικονομικές απαντήσεις, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ανησυχία της Ε.Ε. για περαιτέρω κλιμάκωση

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η κατάσταση με τόσο μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία και χωρίς καμία ένδειξη προς το παρόν από την πλευρά της Μόσχας για οπισθοχώρηση. Στο μυαλό όλων έρχεται η Κριμαία και δεν είναι τυχαίο εκτός από τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς τη Μόσχα ζητώντας αποκλιμάκωση, έγιναν απευθείας επαφές των ισχυρών της Ε.Ε., της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Χαρακτηριστική είναι και η φράση του Ζοζέπ Μπορέλ για προφανή κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, χωρίς όμως πρόθεση επιπλέον κυρώσεων αυτή τη στιγμή.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά

Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος