Ανησυχία στην Ευρώπη για μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο (video)

Array

Αντιμέτωπα με αυξήσεις σοκ σε ρεύμα και αέριο θα βρεθούν έως και 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία, από τον Οκτώβριο που θα δουν τους λογαριασμούς τους κατά 80% υψηλότερους. Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να περάσουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση, με μάλλινες κουβέρτες, ενώ ήδη πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι οι αυξήσεις που θα έρθουν το χειμώνα θα κάνουν τις σημερινές να φαίνονται ασήμαντες. Και όλα αυτά τη στιγμή που όπως αποκαλύπτεται η Ρωσία καίει φυσικό αέριο αξίας εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, ενώ η Ευρώπη στενάζει.

Tη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν πάνω από τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Πορτοβάγια κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Ειδικοί αναλυτές που επικαλείται το BBC εκτιμούν ότι πρόκειται για φυσικό αέριο που επρόκειτο να εξαχθεί στη Γερμανία και τώρα ουσιαστικά καταστρέφεται αφού δε μπορεί να πωληθεί αλλού. Η καύση αερίου συνηθίζεται σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις για τεχνικούς λόγους αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι επί δύο μήνες καίγεται αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό.

Ο καθηγητής ενεργειακής βιωσιμότητας Έσα Βακιλάινεν, αναφέρει πως: «Είναι επίσης ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ιδίως για την περιοχή του Βόρειου Πόλου όπου τα υπολείμματα της καύσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί σεισμό στη Βρετανία όπου ανακοινώθηκαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης του 80% από τον Οκτώβριο. Χωρίς κυβερνητική παρέμβαση χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια.

«Όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός το χειμώνα, νομίζω ότι θα είναι σοκ για πολλούς ανθρώπους. Δυστυχώς. Είναι τρομακτικό. Θα χρειαστεί αλλαγή τρόπου ζωής γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε. Δε θα υπάρξει αύξηση μισθών. Αυτό είναι βέβαιο», δηλώνει κάτοικος του Λονδίνου.

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι 5.000 νεφροπαθείς Βρετανοί που κάνουν αιμοκάθαρση στο σπίτι και ο νεφροπαθής Ντον Γουάιτ δηλώνει πως: «Χωρίς το μηχάνημά μου 5 μέρες την εβδομάδα, για συνολικά 20 ώρες, θα πεθάνω».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προαναγγέλλει αύξηση της επιδότησης για στήριξη των νοικοκυριών: «Θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις τον ερχόμενο μήνα, θα έρθουν κι άλλα χρήματα από το Σεπτέμβριο και μετά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο».

Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις τον ερχόμενο χειμώνα θα κάνουν το τωρινό ενεργειακό κόστος να μοιάζει ασήμαντο. Και παρ’ όλο που η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης των αδύναμων, ο κ. Χάμπεκ επισημαίνει ότι χαράτσι στο λογαριασμό του φυσικού αερίου δε μπορεί να καταργηθεί για να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι ενέργειας και άρα η τροφοδοσία της χώρας.

«Γι’ αυτό οποιαδήποτε αλλαγή στο τέλος φυσικού αερίου πρέπει να σταθμιστεί με το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ή ακόμη και να καταρρεύσει τελείως η παροχή ενέργειας, η παροχή ενέργειας στη Γερμανία», τονίζει ο κ. Χάιμπεκ.

Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται καθησυχαστικός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, διευκρινίζει ότι η οικονομική στήριξη δε θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, λέγοντας πως: «Με ρώτησαν εάν θα καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης του πληθωρισμού για όλες τις γαλλικές οικογένειες σε μακροπρόθεσμη βάση. Η απάντηση πρέπει να είναι ειλικρινής, η απάντηση είναι «όχι».

Υπό την πίεση των εξελίξεων η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρομολογεί έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο της Ευδοξίας Λυμπέρη

Τα βρετανικά νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά 4.000 λίρες σε ένα χρόνο και θα πρέπει να ζήσουν με πληθωρισμό που μπορεί να ξεπεράσει το 18% προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Ο υπουργός οικονομικών Nadhim Zahawi πρότεινε στους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και υποσχέθηκε ότι θα έρθει μεγαλύτερη βοήθεια από τη νέα κυβέρνηση.

O απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περαιτέρω στήριξη τον επόμενο μήνα για τους καταναλωτές η οποία θα απευθύνεται στα πιο ευάλωτα και όχι σε όλα τα νοικοκυριά.

Οι αντιδράσεις από τον κόσμο ήδη άρχισαν με ακτιβιστές να καταστρέφουν αντλίες στα πρατήρια. Οι διαδηλωτές επίσης κόλλησαν τα χέρια τους με ειδική κόλλα πάνω στις αντλίες για να μην μπορούν να τους απομακρύνουν.

Αυτό έγινε νωρίς το πρωί σε τέσσερα διαφορετικά πρατήρια του Λονδίνου ενώ η αστυνομία συνέλαβε 43 άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση.

Επιπλέον το κίνημα Μην Πληρώνεις κάλεσε τους πολίτες σε έκτακτη διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της ρυθμιστικής αρχής για την ενέργεια.

Επίσης οργανώσεις μηνύουν την OFgem για αυτό που αποκαλούν «αποτυχία μετριασμού των επιπτώσεων των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας στους καταναλωτές».

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος