Ανησυχία ΟΗΕ καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Μπατσιράι στη Μαδαγασκάρη

Προειδοποίηση εξέφρασε ο ΟΗΕ ότι περίπου 600.000 άνθρωποι ενδέχεται να πληγούν από τον κυκλώνα Μπατσιράι στη Μαδαγασκάρη, λίγες ημέρες αφού η τροπική καταιγίδα Άνα άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες αστέγους.

«Ο ΟΗΕ και οι συνεργάτες μας εντείνουν τις προσπάθειές τους να προετοιμαστούν ενόψει του τροπικού κύκλωνα Μπατσιράι, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη Μαδαγασκάρη το Σαββατοκύριακο αυτό, αφού πλήξει το νησί του Μαυρικίου», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι επιπτώσεις του κυκλώνα Μπατσιράι αναμένεται να είναι σημαντικές, εξήγησε, περιλαμβανομένων των περιοχών που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το πέρασμα της καταιγίδας Άνα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι την περασμένη εβδομάδα.

Κάθε χρόνο στη διάρκεια της εποχής των κυκλώνων (από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο) δεκάδες καταιγίδες και κυκλώνες πλήττουν το νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την Πασκουαλίνα Ντι Σίριο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για τη Μαδαγασκάρη, ο νέος κυκλώνας ενδέχεται να επηρεάσει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στη χώρα, ανάμεσά τους και 150.000 εκτοπισμένους. Η ίδια έκανε λόγο για «μια μεγάλη κρίση».

Ο ΟΗΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κυκλώνα, αναπτύσσει προληπτικά ομάδας αναζήτησης και διάσωσης και προετοιμάζει αποθέματα εφοδίων, ενώ αεροσκάφη είναι έτοιμα να επέμβουν μόλις κριθεί απαραίτητο για να προσφέρουν τη στήριξή τους στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) εκτιμά σε περίπου 4,4 εκατομμύρια τους ανθρώπους που απειλούνται και έχει επίσης κινητοποιηθεί.

Ο Μπατσιράι θα πλήξει τις ανατολικές ακτές της Μαδαγασκάρης και κυρίως την επαρχία Μαχανόρο, προβλέπει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, πιθανόν ως τροπικός κυκλώνας.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος