Ανγκόλα: Κατάργηση της επιδότησης καυσίμων – Πέντε νεκροί και οκτώ τραυματίες σε επεισόδια

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα στην πόλη Χουάμπο της κεντρικής Ανγκόλας εξελίχθηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οδηγών ταξί και αστυνομικών, με απολογισμό πέντε νεκρούς και οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της αφρικανικής χώρας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας κλιμακώθηκαν σε γενικευμένες ταραχές. Στήθηκαν οδοφράγματα και προκλήθηκαν βανδαλισμοί, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ανγκόλα: Κατάργηση της επιδότησης καυσίμων – Πέντε νεκροί και οκτώ τραυματίες σε επεισόδια

Η τοπική αστυνομική διεύθυνση υποστήριξε ότι «στάθηκε αδύνατο να αποτραπούν» οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στη διάρκεια των εκτεταμένων ταραχών. Επισημαίνει επίσης ότι συνελήφθησαν 34 διαδηλωτές που κατηγορούνται για βανδαλισμούς και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Απευθύνει έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε πράξεις βίας και διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με διαδηλωτή που μίλησε στο πρακτορείο Xinhua, οι οδηγοί – και ιδίως οι αυτοκινητιστές – διαμαρτύρονται για την σταδιακή κατάργηση της επιδότησης καυσίμων που προκάλεσε ανατιμήσεις στα πρατήρια. «Η τιμή της βενζίνης εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά οι μισθοί όχι», ανέφερε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Η Ανγκόλα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την σταδιακή κατάργηση της επιδότησης καυσίμων και έκτοτε η τιμή της βενζίνης σχεδόν διπλασιάστηκε: από 0,25 ευρώ σε 0,48 ευρώ το λίτρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος