Αίτημα με περισσότερες από 547.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους στην Κουντούζ του Αφγανιστάν από αμερικανικό αεροπλάνο, παρέδωσαν στον Λευκό Οίκο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans Frontieres-MSF).
Οι MSF καλούν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (IHFFC) έναν οργανισμό που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι MSF.
Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της 2ας Οκτωβρίου, αμερικανικό αεροπλάνο AC-130 βομβάρδισε το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων.
.@MSF is releasing an internal document with a view from inside our hospital in #kunduz https://t.co/TA59r6uCP8 pic.twitter.com/Ywse9AMNdO
— MSF International (@MSF) November 5, 2015
Ο στρατηγός Κάμπελ, ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου -έπειτα από έρευνα του Πενταγώνου- πως η αεροπορική επιδρομή προκλήθηκε «κυρίως από ανθρώπινο λάθος», το οποίο επιδείνωσαν «τεχνικές παραλείψεις και αδυναμίες στη διαδικασία».
Ωστόσο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) εξακολουθούν να διεκδικούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
«Μόνο μια πλήρης έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μας στις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα σεβαστούν τους νόμους του πολέμου», δήλωσε ο Τζέισον Κόνε, ο διευθυντής των MSF στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στα τέλη Νοεμβρίου μετά το πόρισμα της έκθεσης του Πενταγώνου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει συγγνώμη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και το Πεντάγωνο έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τα θύματα.
Η IHFFC, που εδρεύει στη Βέρνη, είναι ένας μηχανισμός που προβλέπεται από τις Συνθήκες της Γενεύης οι οποίες καθορίζουν τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου στους πολέμους.
Αν και υφίσταται στα χαρτιά από το 1977, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/JAWED KARGAR
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος