Ανεβαίνουν οι εντάσεις στα Βαλκάνια – Σερβοβοσνιακό τελεσίγραφο αποχώρησης

Το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο ξεκίνησε αμφιλεγόμενη διαδικασία για αποχώρηση από κοινούς θεσμούς με άλλες οντότητες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ειδικά τον στρατό, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για νέα δοκιμασία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρέμεινε εθνοτικά διχασμένη μετά τον πόλεμο του 1992-1995 μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τώρα, περισσότερα από 25 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει νέα σύγκρουση λόγω αποσχιστικών φιλοδοξιών.

Σε συνεδρίασή του στη βόρεια πόλη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο έδωσε προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να οργανώσει την αποχώρηση από τρία κεντρικά κρατικά όργανα: τον στρατό, το δικαστικό σώμα και τη φορολογική διοίκηση, αναφέρει το Agerpres.

«Η Βοσνία κινείται σε μια κατεύθυνση στην οποία δεν συμφωνήσαμε υπογράφοντας την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επί του παρόντος πολιτικός εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. «Είναι καιρός να αδράξουμε την ελευθερία για τη Δημοκρατία Σέρπσκα», διακήρυξε.

Οι Συμφωνίες του Ντέιτον τερμάτισαν μια σύγκρουση το 1995 που οδήγησε σε 100.000 θανάτους, με αποτέλεσμα τη διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και μια κροατο-μουσουλμανική οντότητα, ενωμένη με το όνομα Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ταυτόχρονα, η ειρηνευτική συμφωνία καθιέρωσε μια δυσκίνητη διοικητική δομή σχεδιασμένη να αποτρέπει τη μελλοντική ενδοεθνική βία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων, το αδύναμο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άρχισε να ιδρύει κοινούς θεσμούς, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, τη φορολογική διοίκηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα καλώντας τον λαό της Δημοκρατίας Σέρπσκα να εγκρίνει τις ενέργειές του.

Ο Ντόντικ, ωστόσο, φάνηκε να αφήνει ανοιχτό ένα παραθυράκι λέγοντας ότι η προθεσμία των έξι μηνών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συζητηθεί μια πιθανή μείωση κατά 50 τοις εκατό της κοινής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.

Ρεπορτάζ: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος