Ανεβαίνουν οι τόνοι για τη Μ. Ανατολή: Υπερ της λύσης των δύο κρατών κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό

Αντανακλάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό έχει η απόφαση Ισπανίας, Ιρλανδίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να εδράζονται μεν στις βασικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περί λύσης δύο κρατών στα σύνορα προ του 1967, με διαφορετικό όμως επιμέρους προσανατολισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αναγνώριση πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την απόφαση των τριών καθώς ασκεί πίεση προς το Ισραήλ, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μονομερή εξωτερική πολιτική.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. «Η απόφαση των τριών χωρών φέρνει προ των ευθυνών της  την κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να εγκαταλείψει το μέχρι σήμερα δόγμα του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης” και να κινηθεί υπεύθυνα και πολυδιάστατα με στόχο την άμεση  επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με βάση τα σύνορα του 1967, για λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους».
 
Εν τω μεταξύ αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του Στέφανου Κασελλάκη, ο οποίος υπογραμμίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυναίκες και παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν φταίνε για αυτό το οποίο έγινε στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε αρχικά ότι η Χαμάς είναι εν μέρει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Νόαμ Κατζ πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα ανέφερε στο “Χ”: «Ο ισχυρισμός ότι «μέρος της #Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες» είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες. Η Χαμάς, είναι μια γενοκτονική, δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση από τα κορυφαία κλιμάκια μέχρι τη βάση της».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χαρακτηρίζοντας την Χαμάς de facto τρομοκρατική οργάνωση, καλώντας παραλλήλως τη Δύση να αναλάβει τις ευθύνες της.
 
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Αναφέρθηκα στις δραστηριότητες της Χαμάς, ένας οργανισμός, μια ομάδα που μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες κάνει τρομοκρατικές ενέργειες είναι τρομοκρατική οργάνωση de facto».
 
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι η Αθήνα υπερψήφισε τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ που αφορούν την ενισχυμένη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος